Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Elherdálják a közvagyont Érmihályfalván

A mihályfalviak és a környékbeli települések lakói még emlékeznek azokra az időkre, mekkora jelentőséggel bírt a település közösségi életében a városi strand, amelyet a napokban végérvényesen felszámolt az RMDSZ-es városvezetőség. Arról nem is szólva, hogy a hetvenes években a fürdőhelyet közpénzen, közadakozásból és részben közmunkával alakították ki.

Néhány évtizeddel ezelőtt felelőtlenül elfojtották a termálvizet, amely később a hivatalos verzió szerint ellehetetlenítette a strand újbóli beüzemelését. A mindenkori városvezetőség folyamatosan azzal hitegette a lakosságot, hogy a termálér létezik ugyan, csak már nem éri el a hetvenes évekbeli hőfokot, így nem alkalmas fürdőzésre. Majd új fúrásokat végeznek, ha a város anyagi helyzete lehetővé teszi azt.

Elherdaljak

A fürdőhelyhez tartozó melléképületek pedig sorra elporladtak, a medencék megrongálódtak, a vízelvezetők eldugultak, egyszóval a mindenkori városgazdák hanyagsága miatt tönkrement egy köztulajdont képező létesítmény.

A medencékhez tartozó főépület az idők folyamán bérleményként többször is gazdát cserélt, míg végül néhány évvel ezelőtt ismét a város tulajdonába került. Azóta a medencék melletti zöldövezetet csak szabadtéri rendezvényekre használták, mivel a városi költségvetésből állítólag soha sem futotta a strand teljes felújítására, sem újabb fúrásokra, bár a 2014-es beruházási tervben 77 ezer lejt irányoztak elő a rehabilitálására, amelyből „csak” némi kempingfelszerelésre és a főépület teraszának felújítására futotta.

Mindamellett, hogy semmilyen hivatalos szaktanulmány nem készült arról, hogy a nagymedence alkalmatlan lenne a hideg vízzel való feltöltésre, Nyakó József polgármester a döntéshozó testület jóváhagyása nélkül, önkényesen döntött annak felszámolásáról. A hét elején ugyanis sort kerített a nagymedence mintegy 1200 köbméter földdel való feltöltésére, mely földmennyiség megmozgatása komoly összeget vehetett igénybe a város költségvetéséből. A feltöltést tanácsi határozat nélkül nem vitelezhette volna ki. A törvénytelen eljárást a károkozás gyanúja is tetőzi, mivel egy olyan objektumot tett tönkre, amelynek újralétesítése sokkal költségesebb lesz – ha egyáltalán még valaha is sor kerül rá –, mint amennyibe a már meglévő felújítása kerülhetett volna. A feltöltés költségét nem is számítva. A felsorolt következetlenségek tipikus példája a jelenlegi mihályfalvi városgazdálkodásnak. Vagyis amit képtelenek megoldani, azt elkaparják, mint macska a piszkát.

Az a tény is idetartozik, hogy egy vasbeton szerkezet felszámolása – ez esetben a medence – bontási engedélyköteles lett volna, így legalább három rendbeli törvényszegéssel állunk szemben.

A hirtelen feltöltési manőver hátterében pedig újabb telekspekulációt és üzleti érdekeket sejtenek a városlakók, amiről ideje lenne színt vallani, annál is inkább, mivel a terület szomszédságában olyan objektum épül, amelyhez városvezetőségi magánérdekek fűződnek.

Az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája