Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Elhalványuló Valentin-nap

Úgy tűnik, egyre inkább teret veszít tájainkon az a nyugatról beszivárgott divat, hogy a február 14-ei Bálint-napkor, avagy nyugatiasan Valentin-napkor, a szerelmesek különféle (erre a célra tervezett és forgalmazott) ajándékot adjanak egymásnak. Ez a Bálint-napi hagyományoktól eltorzított divatirányzat aztán tájainkon a balkáni giccsekkel keveredve egészen megdöbbentő termékeket produkált, így az elmúlt évek során Bálint-nap környékén az utcai árusoknál, a boltokban és a piacokon piros, plüssből készült szívek, szerelmes feliratokkal ellátott műszőrmefigurák, az örök romantikát hirdető csengő-bongó nejlon mütyürök bukkantak fel. Úgy tűnik azonban, hogy ez a főleg amerikai „hóbort” – amelynek semmi köze sincs a Bálint-napi magyar népi hagyományokhoz, vagy a házasság védőszentjeként számon tartott egykori római paphoz, Valentinhez, akit a keresztény házasságkötések védelme miatt az ókorban kivégeztek – egyre inkább kimegy a divatból vidékünkön.

elcsokevenyesedett

Tegnapi terepszemlénken alig találtunk Valentin-napi kirakodó standokat. Míg az elmúlt években a korzón, a piacok előtt, a Szent László téren egymást érték a rikító giccseket kínáló standok, most összesen három ilyet találtunk. A déli órákban, noha sokan jöttek-mentek a forgalmas helyeken, kevesen torpantak meg a piros, hímzett plüsspárnákat, szíveket, feliratos bögréket kínáló asztaloknál, és még kevesebben vásároltak ezekből. Az árusok rosszkedvűek voltak, mint mondták, a tavaly is rosszul ment a Valentin-napi árulás, de idén ez egyenesen siralmas. Az embereknek vagy nincs pénzük a giccses tárgyak megvásárlására, vagy a divathullám múltával rájöttek, a szerelem záloga mégsem egy piros, habos-fodros plüss szív. Megkérdeztünk pár nézelődő járókelőt, akik közül többen elmondták, butaságnak tartják az ilyen rikító tárgyak ajándékozását, sőt akadt olyan ifjú pár is, amely erőltetettnek, pótcselekvésnek vélte az egész szerelmesek napi nyugatmajmolást. Többen úgy tartották, a románság körében dívó március elsejei márciuskaosztogatás az igazi tavaszi kedveskedés a hölgyeknek, s akadt olyan is, aki szerint a március nyolcadiki nőnap az, ami tavaszt, nőt, érzéseket, tiszteletet jelképezhet.

elcsokevenyesedett (2) - ha fer

Persze a Valentin-napi divathóbort nem fog eltűnni nyomtalanul, egyik percről a másikra, hiszen idén is több szórakozóhelyen tartanak bulikat ebből az alkalomból. Valahogy azért mégis bíztató, hogy a giccsparádévá vált Amerika-utánzásról az emberek lassan leszoknak. Lehet, annak a fiatal srácnak van igaza, aki tegnap kérdésünkre, hogyan vélekedik a Valentin-napról, azt felelte, a fiatalok is szeretik a jópofa hecceket, de „elég ciki” az, ha egy szerelmespárnak szüksége van arra, hogy egyetlen napig ilyen furcsa és giccses ajándékokkal bizonygassák egymásnak érzelmük valódiságát.

Szőke Mária