Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Elfogadták az idei költségvetést Székelyhídon is

Székelyhídon is megszavazták a város ez évi költségvetés-tervezetét – számolt be a tanácsülés fontosabb mozzanatairól Cristina Duţa szociáldemokrata önkormányzati képviselő, aki rendelkezésünkre bocsátotta az ülés videoanyagát is. Mint kiderült, ebben az esztendőben Székelyhíd városa 14,8 millió lejből fog gazdálkodni.
A hét elején tartott soros ülésen a költségvetésen kívül még tizenkét napirendi pontban és „egyebekben” is döntött a testület. A költségvetés-tervezetet Bocor Andrea könyvelő ismertette, illetve bontotta le fejezetekre, az összegek felhasználási arányában.
Bizonyos fejezetekben szereplő leosztásokra a szociáldemokraták, illetve Rhédey Emília néppártos önkormányzati képviselő is több ízben magyarázatot kért, ugyanis olyan civil szervezeteket céloztak, amelyek létezéséről és tevékenységéről szinte alig tudtak valamit. Sokallták a városi piacnak kiutalt 123,5 ezer lejt is, mondván, hogy a piac önellátó egység, tavalyi éves bevétele viszont alig haladta meg a 31 ezer lejt. Nehezményezték, hogy sem a 2012-es, sem a 2013-as évre nem történt meg a bevételekről szóló beszámoló.
Több napirendi pontban telekügyeket tárgyaltak, illetve minősítettek át, majd az ANL-lakáslista került napirendre. Az ötéves szerződések lejárta után hét apartman üresedett meg, ezek prioritás szerinti kiutalását is megszavazta a testület.
Az „egyebeknél” több vita is kialakult az ellenzéki oldal, illetve az RMDSZ-frakció között, mivel előbbiek kikérték maguknak, hogy bizonyos ügyekről nem tájékoztatják őket kellő időben, sőt szándékosan mulasztanak el közölni velük olyan döntéseket, amelyeket a fejük felett viteleznek ki.
Gyurcsik Zoltán nemzeti liberális tanácsos az érköbölkúti pincék folyamatos feltöréséről és kifosztásáról referált, amelyek miatt a laza rendőrségi jelenlétet tette felelőssé. A néppártos önkormányzati képviselő a mintegy két esztendeje üzembe helyezett üzletkötőház gyér kihasználásáról beszélt, illetve annak költséges őriztetéséről és fenntartásáról. Béres Csaba polgármester kifejtette, hogy jelenleg tizenkét irodából nyolcat bérelnek, illetve az elmúlt időszakban egy hozzá tartozó munkacsarnok is „elkelt”. Szintén a szociáldemokraták tették szóvá a tucatnyi költséges megvalósíthatósági tanulmányt, amelyekből a város eddig csak kettőnek vette hasznát, a többi kidobott pénznek minősült.
Karancsi Béla nagykágyai iskolaigazgató és tanácsos a tanintézeteket érintő legfrissebb rendelkezéseket vázolta, illetve azokról a tarthatatlan állapotokról beszélt, amelyek miatt szeptembertől akár a működési engedélyüket is megvonhatja a közegészségügyi hatóság.
Az „egyebek” között szerepelt még egy 87 oldalas számvevőszéki jelentés, mely decemberben készült a város pénzügyeinek visszásságairól. Ennek részleteire a későbbiekben még visszatérünk.
Sütő Éva