Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Elfogadták a városfejlesztési stratégiát

Májusi rendes ülésén hagyta jóvá az integrált városfejlesztési stratégiát a nagyváradi önkormányzati képviselőtestület. Ennek a megléte az egyik alapfeltétele annak, hogy a Regionális Operatív Program keretében támogatásért pályázhasson a váradi önkormányzat. A határozatot a 16 jelenlévő nemzeti liberális párti tanácsos hagyta jóvá, a három RMDSZ-es önkormányzati képviselő nemmel szavazott, míg a négy szociáldemokrata párti tanácstag tartózkodott.

elfogadtak 1 - Kert utca

A több mint kétszáz oldalas stratégia több vitát is kiváltott, ennek részw ugyanis a Kert (ma Avram Iancu) utca szélesítése, mely a jobb oldali házak bontását feltételezi. Mint azt Huszár Istvántól, a tanács RMDSZ-frakciójának vezetőjétől megtudtuk, annak idején több mint ötezer aláírás gyűlt össze a Kert utca bontása ellen. A frakcióvezető elszomorítónak tartja a terv elfogadását, mint mondta, fontos tudni, hogy a tervet kidolgozó bukaresti cég sem a bontást, hanem az utca „újratervezését” javasolta. Azt is megtudtuk, hogy bár tartottak közvitát a stratégiáról, az ott elhangzott javaslatokat végül nem építették be a tanács elé terjesztett tervezetbe.

A városfejlesztési stratégiában egyébként a 2024–2030 közötti időszakra jelölték ki a Kert és az Vámház (ma Sucevei) utcák szélesítését, mindkét projekt költségeit egymillió euróra becsülik. A közelebbi célok között, tehát a 2017–2023-as időszakban szerepel például kerékpárkölcsönző rendszer kiépítése, a tervek szerint például a rogériuszi piacnál, a várnál, a barokk palotánál stb. bérelhetnének biciklit az érdeklődők, ennek költségeit 300 ezer euróra becsülik. Szintén a stratégia része a Zöldfa (ma Vasile Alecsandri) utca sétálóutcává alakítása, ez szintén egymillió euróba kerülhet. A csillagos híd helyén építendő új híd költségeire 4,2 millió euróra pályázna az önkormányzat, a Baross (ma Dacia) híd szélesítésére pedig négymillió euróra.

Fejlesztenék a tömegközlekedést is az új villamosvonal és egy új remíz kiépítésére 1,5 millió eurót, a villamospark korszerűsítésére ötmillió eurót, autóbuszok vásárlására pedig hárommillió eurót szánnak. További 11,87 millió euróba kerülne az Aradi utat az Atelierelor utcával összekötő villamosvonal építésére arra, hogy három irányúvá tegyék a Teleki (ma Primăriei), a Széles (ma Decebal) és az Aradi út kereszteződésben a villamosvonal-összeköttetést. Újabb kerékpárutakat is építenék Nagyváradon a 2017–2023-as időszakban, erre 400 ezer euróra pályázna a váraid önkormányzat.

Fried Noémi Lujza