Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Elfogadták a szakértői jelentést

Hosszú ideje zajlik a Nagyváradi Állami Filharmónia jelenlegi épületének (képünkön) visszaigénylési pere, az elmúlt hónapokban a Bihar Megyei Tanács az épületre vonatkozó több szakjelentést is elutasított.

A megyei önkormányzati képviselőtestület tegnapi ülésén az RDMSZ-es tanácstagok tartózkodása mellett elfogadták a margittai székhelyű Racozen Proiect Kft-nek az épületről szóló szakjelentését.

elfogadtak

Az Országos Visszaszolgáltatási Bizottság még márciusban kérte, hogy azonosítsák a filharmónia épületének egykori, és az államosítás után épített részeit, ugyanakkor kérték a tanács álláspontját arról a szakvéleményről, amelyet Marian Adrian készített a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség kérésére.

A szakvélemény május 20-án készült el, ezt követően a megyei tanács illetékesei megállapították, hogy az nem fel meg a visszaszolgáltatási bizottság minden kérésének, ezért megvizsgálták annak a lehetőséget, hogy laboratóriumi elemzéssel állapíthassák meg az egyes épületrészek korát. Ezzel a kéréssel július 24-én fordultak a Területi Építészeti Felügyelőséghez, erre a kérésre még nem kaptak választ, Illetve az Urban-Incerc nevű országos kutatási központ kolozsvári kirendeltségéhez utóbbitól augusztus 11-én azt a választ kapták, hogy nincsenek a laborvizsgálathoz szükséges eszközeik, és bukaresti kirendeltségükhöz irányították a tanácsot, utóbbi augusztus 18-án válaszolta ugyanazt. Az illetékesek ezek után úgy döntöttek, hogy közbeszerzései eljárást hirdetnek majd a laboratóriumi vizsgálatok lefolytatására, és a Racozen Kft szakjelentésének elfogadását javasolták, ami nem egyhangúlag ugyan, de megtörtént.

Fried Noémi Lujza