Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Elfogadták a megyei büdzsét

Rendkívüli ülésen fogadták el tegnap Bihar megye költségvetését az önkormányzati képviselőtestület tagjai. A rendkívüli ülésnek három napirendi pontja volt, az első a megyei költségvetés, a második a Crişana Katasztrófavédelmi Felügyelőséggel kötött társtámogatási egyezmény jóváhagyása, a harmadik pedig módosította a tanács egy előző határozatát, és azoknak a külső finanszírozású projekteknek a listáját, amelyek megvalósításához egy 15 millió lejes hitelt használhatnak fel.

elfogadtak

A költségvetés kapcsán Ionel Avrigeanu demokrata-liberális párti (PDL) frakcióvezető elmondta, bár megszavazzák a büdzsét, azért, hogy ne vádolhassák őket a fejlesztések akadályozásával, lenne néhány észrevétele a költségvetés kapcsán.

A frakcióvezető szerint 10-12 éve nem fordult elő az, hogy a megye költségvetését rendkívüli ülés keretében hagyják jóvá, és anélkül, hogy szakbizottságok keretében megvitatták volna azt, illetve közvita sem volt róla Az összegekből kitűnik, hogy ebben az évben sem fejeznek be semmit, szögezte le a frakcióvezető, aki kifogásolta, hogy idén a helyi utak javítására három település, Érmihályfalva, Székelyhíd és Nagyszalonta kap pénzt. A Körösvidéki Múzeumra szánt hatmillió lejből idén sem készül el az épület, tette hozzá Avrigeanu, aki azt is nehezményezte, hogy a Tenke–Váradles–Bél (Beliu – Arad megye) útra ötmillió lejt különítettek el.

A büdzsétervezetet állítólag már január elején közzétették, válaszolt a tanács egyik munkatársa Avrigeanunak, majd Cornel Popa nemzeti liberális párti (PNL) tanácselnök jegyezte meg, hogy a tenkei utat 13 millió lejes adóssággal „örökölte” amelynek a felét már ledolgozták, idén pedig nem tudnak többet szánni erre. Popa és Avrigeanu ezek után szócsatába bonyolódott arról, hogy kik is számítanak a jelenlegi tanács elődjének, majd Popa megjegyezte, nekik most az a dolguk, hogy haladjanak a megkezdett munkákkal. A költségvetést egyébként ellenszavazat nélkül fogadták el.

A megyei büdzsé bevételi oldalán 267,2 millió lej szerepel, a kiadások fedezésére ellenben 277 millió lejre lesz szükség. A 9,7 ezer lejes különbséget a 2013-as többletből fedezik.

A költségvetés szerint idén a legmagasabb összeget, 122,4 millió lejt a szociális szolgáltatásokra szánják, kultúrára, kikapcsolódásra  és vallásra 45,1 millió lej jut (ebből 1,25 millió lej a Bihar FC-é), tanügyi kiadásokra pedig 41,1 millió lejt szánnak. Szállításokra 38,7  millió lej jut, kereskedelmi és  munkaügyi akciókra 4,4 millió lejt, az egészségügy részére pedig 2,3 millió lejt különítettek el.

A fejlesztésekre 31,2 millió lej jut, ebből a már említett hatmillió lejt a Körösvidéki Múzeum új épületére, 420 ezer lejt a Iosif Vulcan Emlékmúzeum javítására, kétszáz ezer lejt a megyei könyvtár  földszinti részének javítási terveire és a munkára kétszázezer lejt szántak. A Szigligeti Színháznak 5,4 millió lej, a Regina Maria Színháznak 6,3 millió lej jut, a Gheorghe Şincai Megyei Könyvtár 2,9 millió lejt kap, a Körösvidéki Múzeumnak 4,9 milliót, A Nagyváradi Állami Filharmóniának pedig 3,9 millió lejt különítettek el.

Fried Noémi Lujza