Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Elfogadták a költségvetést

Március 28-án a megyei önkormányzati képviselők egyhangúlag megszavazták Bihar megye költségvetését. Az ülésen nem volt hiányzó, és bár a voks egyhangú volt, a szócsata ez alkalommal sem maradt el. A költségvetés fő számait Gabriela Plugar gazdasági igazgató ismertette, majd Ionel Avrigeanu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakcióvezetője elmondta, hogy szerintük ez a költségvetés a túléléshez elegendő, de fejlesztésekhez nem. A frakcióvezető arra figyelmeztetett, hogy szerinte júniusban vagy júliusban az állami költségvetés negatív kiigazítása után megyénkben is negatív módosítás várható. Ioan Mang szociáldemokrata párti (PSD) alelnök válaszul elmondta, hogy nőtt a költségvetés, Pásztor Sándor RMDSZ-es megyei tanácselnök pedig pontosította, hogy ez a növekedés négy százalékos.

Pásztor Sándor ugyanakkor azt is elmondta, jóváhagyták a megyei önkormányzatnak alárendelt 16 intézmény költségvetését is. A tanácselnök hozzátette: az induló büdzsé nagyobb, mint a tavalyi, méghozzá négy százalékkal. Nem akartak „elrugaszkodott”, a valósnál 20–25 százalékkal nagyobb büdzsét létrehozni, hogy aztán negatív módosításra kerüljön sor, mondta.

elfogadtak

Idei tervek

A büdzsé majd’ 30 százaléka a befektetési munkálatokat tartalmazza, több utat próbálnak rendbe tenni, befejezik a múzeum új székhelyének felújítását, rendbe teszik a Lakosság- nyilvántartó Hivatal épületét, a speciális oktatási rendszer az iskoláit. Új fejezet ebben az évben, hogy népszerűsítik Bihar megyét turisztikai vásárokon, voltak már Budapesten, ezután Milánóba és Londonba is készülnek. Több kulturális rendezvényt tartanak az idén, a kulturális és a szociális intézményeknek biztosítják a működési keretét (előbbiek a megyei tanács kezelésébe tartoznak). „Egyhangúlag meg lett szavazva a büdzsé, az észrevételekkel együtt a liberálisok bevallották a szavazaton keresztül, hogy ez rendben van. Reményeim szerint ennél a vállalt négy százaléknál nagyobbak lesznek a számaink év végére, és nyáron már pozitív irányba módosíthatunk. Ne feledjük el, hogy az idei büdzsé már tartalmazza a színházainknál, a kulturális intézményeinknél az ötven százalékos béremelést, és a saját rendszerben tett húsz százalékos emelés is része a költségvetésnek” – mondta Pásztor Sándor, aki azt is hozzátette: véleménye szerint még húsvét előtt megszavazzák az önkormányzatoknak az adóvisszaosztásból járó összegeket.

 

 Pásztor Sándor

Pásztor Sándor

Mi mennyi?

Ebben az évben 390,9 millió lejnyi bevétellel és 427,9 millió lejnyi kiadással számolt a megyei tanács, a 38,8 millió lejes különbözetet a 2016-os bevételi többletből fedezik. A legnagyobb összeget, 145,1 millió lejt a szociális kiadásokra szánják, kultúrára, egyházakra 73,4 millió lej jut, közszállításra 70,9 millió lejt szánnak, 54,2 millió lejt pedig a tanügyre költenek. A közszolgálatokra 18,5 millió lejt használnak, kereskedelmi, gazdasági és munkaügyi akciókra 11,3 millió lejt irányoztak elő, környezetvédelemre 41,7 millió lej, egészségügyre pedig 4,9 millió lej jut. A megye közadósságára és hitelekre 2,4 millió lej szerepel a költségvetésben, a katasztrófavédelmi felügyelőséget 607 ezer lejjel támogatják.

Fried Noémi Lujza