Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Elfogadták a földvásárlást korlátozó jogszabályt

elfogaddtak 2

Cseke Attila (képünkön) RMDSZ-es parlamenti képviselő fejtette ki álláspontját tegnapi sajtótájékoztatóján a 2014-ben Romániában érvénybe lépő, mezőgazdasági területek vásárlását szabályozó törvénytervezettel kapcsolatban. A képviselőház elfogadta Traian Băsescu államfő kifogásait és az általa javasolt kölcsönösségi elvet, és új formában szavazták meg kedden a külföldiek földvásárlását korlátozó törvényt.
A földtörvényt tavaly módosította a román parlament, elővásárlási jogokkal nehezítve a termőföld külföldi tulajdonba kerülését, mivel idén januártól lejárt a külföldi magánszemélyek földvásárlását megakadályozó moratórium. Miután Băsescu államelnök pontatlanságokra hivatkozva megfontolásra visszaküldte a parlamentnek a jogszabályt, múlt kedden a szenátus ezeket módosította. E szerint az európai uniós polgárok és jogi személyek csak a saját országuk földvásárlási korlátai között vásárolhatnak termőföldet Romániában. Ezt most a képviselőház is megszavazta, és a jogszabály ismét Băsescu elé kerül kihirdetésre. A törvény elővásárlási jogot biztosít az illető terület társtulajdonosainak, bérlőinek, a szomszédos telkek tulajdonosainak, az adott településen lakó gazdáknak és végül az államnak. Az átdolgozott törvényszövegbe az is bekerült, hogy az országhatár eddigi 20 kilométeres sávját 30 kilométeresre bővítették olyan értelemben, hogy az ott található területeket csak a nemzetvédelmi minisztérium jóváhagyásával lehet eladni. Erre a módosításra a parlamenti képviselők többsége (256-an) rábólintott: 51-en ellenezték és 20-an tartózkodtak. Cseke úgy véli, ez a jogszabály antidemokratikus és jogsértő, ráadásul alkalmazása bürokratikus a lakosság számára.
Az RMDSZ minden képviselője ellene szavazott, de kisebbségben voltak, így kedden a parlament elfogadta a módosító javaslatot. „Alkotmánybírósághoz is fordulhatnánk, de nem lenne meg a minimális 50 szavazatunk hozzá” – fogalmazott Cseke. Mint hozzátette, ez a törvény a 10 kilométerrel megtoldott határsávval 42-ből 19 megyét érint, és míg a 20 kilométeres „tiltott zóna” Biharban eddig 101 települést érintett, jelenleg ezek száma 174-re nőtt. Ráadásul ez a határsáv Bihar területének 35–40 százalékát lefedi.
(sükösd)