Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„Elfogadhatatlan Románia schengeni csatlakozásának a halogatása”

Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes elfogadhatatlannak és minősíthetetlennek tartja Románia és Bulgária schengeni csatlakozásának a halogatását a Krónikának adott interjújában.

Semjén Zsolt úgy vélte, Romániának teljesen igaza van Schengen-ügyben. „Amit a brüsszeli bürokraták művelnek, az elfogadhatatlan és minősíthetetlen. Egyszer már meghatároztak egy kritériumrendszert, amit Románia és Bulgária teljesített, ezek után újabb és újabb lehetetlen kifogásokat találnak ki, hogy elszabotálják a két ország schengeni csatlakozását” – jelentette ki.

elfogadhatatlan

Semjén „a román belpolitika viharos hullámveréseinek”, titulálta Traian Băsescu államfőnek a korábbi kijelentéseit, amelyek szerint tűrhetetlen, hogy a magyarországi politikusok „szabadon lófrálnak” Romániában, valamint hogy Bukarest élharcos kíván lenni Budapest rendreutasításában. Semjén Zsolt szerint ezek a mondatok nem elsősorban Magyarországnak és a magyarságnak szóltak, hanem bizonyos román választói csoportoknak, ezért ezeket a helyükön kell kezelni.

Ugyanakkor a magyar miniszterelnök-helyettes nem kívánt reagálni Tőkés László felvetésére, miszerint a magyar kormány vállaljon védhatalmi státust Erdély fölött. Méltatlannak és inkorrektnek vélte viszont azt a támadást, amelyet a román politika intézett Tőkés ellen e kijelentés kapcsán.