Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Élettel teli mézeskalácsok

A magyar kultúra napja alkalmából Nagyszalonta elöljárói a helyi Arany János Művelődési Egyesülettel (AJME) a magyarországi Tari Márta mézeskalács-művészetéből rendeztek kiállítást csütörtökön a Magyar Házban

Köszöntőjében Patócs Júlia, az AJME elnöke a tárlatot a közelgő Arany János-bicentenáriumnak a tiszteletére ajánlotta a hajdúvárosiak figyelmébe, majd bemutatta Tari Márta művésznőt, aki mézeskalácsból készített Arany-versillusztrációkat, valamint ez évre szóló mézeskalendáriumot.

Patócs Júlia, Tari Márta és könyvkiadója, Gulyás László

Patócs Júlia, Tari Márta és könyvkiadója, Gulyás László

A bemutató után Kovács István, a nagyszalontai Zilahy Lajos Művelődési Ház igazgatója Arany János-verseket szavalt, majd Gali Teréz óvónő gitárkísérettel az Arany János születésének 200. évfordulójára írt és megzenésített szignáldalt adta elő, melyet Arany verseinek megzenésített darabjaival egészített ki.

Tari Márta művésznő elmondta, az ő igazi mézeskalácsreceptje a kezében, a fejében és főleg a lelkében rejtőzik. Bizonyára el tudja mondani a mézeskalács receptjét, de a figuráinak életerőt adó kifejezés receptjét nem tudná másoknak is átadni. Tari Márta figurái elevenek, élettel telítettek, negatív és pozitív érzelmeket képesek sugározni.

A művésznőt elkísérte Gulyás László könyvkiadó, aki szerint Mártának legalább 25, mézeskalácsokról szóló könyve jelent meg eddig. Gulyás húsz éve kíséri figyelemmel a 85 éves Márta szorgalmát, lelkiismeretes tevékenységét nagyra becsüli.

Sára Péter