Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Életre hívják a Kabos Endre sport diákolimpiát

A Bihar Megyei Tanfelügyelőség, az Érmihályfalvi 1. Számú Mezőgazdasági Főgimnázium, a  szintén érmihályfalvi Zelk Zoltán Gimnázium, Érmihályfalva város önkormányzata, valamint a Bihar megyei RMDSZ összefogásával első ízben kerül megszervezésre a Kabos Endre sport diákolimpia.

A megmérettetést a Bihar megyei magyar tannyelvű V–VIII. illetve IX–XII. osztályos diákok számára hívták életre. A sportrendezvény célja, többrétű, hiszen amellett hogy a diákokat aktív testmozgásra ösztönzi és a versenykiírásban szereplő sportágakat népszerűsíti, a tehetséggondozás, az utánpótlás nevelés, a kiválasztás lehetőségének megteremtése is célkitűzés.

Kabos Endre, a sportesemény névadója

Kabos Endre, a sportesemény névadója

 

A névadó olimpikonról

Kabos Endre háromszoros olimpiai bajnok magyar vívó volt, aki 1906. november 5-én született Nagyváradon. Kardvívásban és párbajtőrvívásban egyaránt versenyzett, de nemzetközi szintű eredményeit kardvívásban érte el. 1932-ben Los Angelesben , majd 1936-ban Berlinben a magyar csapat tagjaként olimpiai bajnoki címet nyert. Az egyéni versenyen 1932-ben bronzérmes, 1936-ban olimpiai bajnok lett. Hat Európa-bajnoki címe közül kettőt egyéni versenyen nyert.

Egyéni és csapatsportokban is bizonyíthatják rátermettségüket a bihari diákok

Egyéni és csapatsportokban is bizonyíthatják rátermettségüket a bihari diákok

 

Tíz napon át

A több napos, számos sportágat is felvonultató rendezvény május 29-én, hétfőn kezdődik és június 8.-áig tart, helyszíne pedig az érmihályfalvi Zelk Zoltán Gimnázium sportlétesítménye. Az iskolák visszajelzéseinek alapján hozzávetőleg 950 diák jelentkezett a megmérettetésre mind Nagyváradról, mind a megye szinte teljes területéről.

A hétfői program (helyszín Érmihályfalva), a középiskolások egyéni versenyszámai (100 méteres síkfutás, távolugrás, terepfutás, triatlon, asztalitenisz és erőpróba). A csapatküzdelemben labdarúgó és kézilabdatornára kerül sor a VII–VIII. osztályos diákok részvételével. Május 30-án, kedden az V–VI osztályos fiúk lépnek pályára a focitornán, a lányok pedig kézilabdában bizonyíthatják rátermettségüket.

Június 8-án, csütörtökön a IX–XII osztályos diákok részvételével zajlanak majd az egyéni számok (100 méteres síkfutás, távolugrás, terepfutás, triatlon, asztalitenisz és erőpróba), illetve a női és férfi kézilabdatorna.