Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Életigenlõ zene

Varázslatos hangulatú koncerttel ajándékozta meg a váradi Moszkva Kávézóban a különleges muzsikák kedvelõit Harcsa Veronika magyarországi dzsesszénekesnõ és Gyémánt Bálint gitáros. A duó nemrégiben megjelent Lifelover címû albumát ismerhette meg az itteni szépszámú közönség a szerda este megtartott rendezvényen. Harcsa Veronika, aki az angol nyelvû dalszövegeket írta, elmondta, a lemez elnevezése magyarul: életszeretõ, életigenlõ. Arról is szólt a koncert elején, hogy az album dalait október elején mutatták be elõször Budapesten, a Mûvészetek Palotájában. A nagyváradi pedig az elsõ határon túli lemezbemutató koncertjük.

eletigenlo
A két mûvész mély átéléssel adta elõ a dalokat. A muzsika meglehetõsen összetett, sokrétû, improvizatív és misztikus, égbe röpít és a mélységekbe visz. Harcsa Veronika számára az éneklés teljesen ösztönös dolog. Az új repertoárt közösen alkotta meg a két mûvész. A dallamok java része spirituális, meditatív jellegû, mondhatni, olykor-olykor szinte földöntúli, sejtelmes és sokat sejtetõ, megnyugtató és magával ragadó. A két zenész többféle szerepet tölt be a színpadon, mindketten egyszerre szólisták, kísérõk, ritmushangszeresek.
Harcsa Veronika tavaly már koncertezett a Moszkvában a Smárton Trióval. A mostani produkció is sokak számára marad feledhetetlen, gyönyörû élmény, olyan kincs, ami jót tesz az ember lelkének.
Tóth Hajnal