Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Életet mentettek a gyakorlatozó barlangi mentők

A Barlangi Mentők Országos Testületének (CORSA) kalendáriumában szereplő kétnapos gyakorlat zajlott június 1-jén és 2-án a Magyarremetétől 10 km-re található Mézgedi barlangban, mintegy 30 aradi és Bihar megyi barlangi mentő részvételével. Az egyszerű gyakorlatnak induló hétvége azonban hamarosan éles helyzetté alakult, szombaton 18.30 körül ugyanis egy lengyel barlangász arról értesítette a Glăvoi-réten állomásozó hegyimentőket, hogy egy társa balesetet szenvedett és több méternyit zuhant a Pádis környékén levő Porcika-hóaknában – tájékoztatták sajtóközleményben.

A 35 méter átmérőjű, 54 méter mélységű Porcika-zsomboly sajátossága, hogy függőleges falai szinte tökéletes henger-alakot formáznak, és egy hatalmas jégcsúszdában végződnek. Az alsó jégréteg tulajdonképpen Románia második legnagyobb gleccserének tetejét képezi, amely mintegy harmincezer köbméternyi kiterjedésben terül el a föld alatt. Ezen a jégcsúszdán szenvedett balesetet a lengyel barlangász. Az esethez a Mézgeden gyakorlatozó barlangi mentőket riasztották, míg az egyik hegyimentő leereszkedett, hogy elsősegélyben részesítse és melegen tartsa az áldozatot, amelynek az elsődleges vizsgálatok alapján eltört a könyöke, a medencéje és a combcsontja is. A barlangi mentők a helyszínre érve megkezdték a zsomboly és az áldozat előkészítését a kiemeléshez.

A megfeszített munka órákon át folyamatosan zajlott szitáló esőben. A szerencsétlenül járt lengyelt végül is éjjel 2.55 környékén emelték a felszínre, ahonnan még több kilométert kellett ereszkedjenek a hordággyal a Nagyváradról érkezett rohammentőkkel való találkozási pontig. A mentési akcióban 16 Bihar megyei és 7 Arad megyei barlangi mentő, egy lengyel barlangász és egy négyfős rohammentő-csapat vett részt.