Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Élet és munka Brüsszelben

Winkler Gyula RMDSZ EP képviselő részvételével és Szabó József MIÉRT elnök vezetésével Brüsszelből jöttem, mesterségem címere címmel interaktív előadásra került sor péntek délután a 10. EU Táborban. A kötetlen beszélgetés főként a Brüsszelben végezhető gyakornoki program köré épült.

Az RMDSZ öt éve szervez gyakornoki látogatásokat Brüsszelbe. Winkler Gyula elmondta, a program célja, hogy a politika iránt érdeklődő fiatalok betekintést nyerjenek az Európai Parlament működésébe, illetve tanoncként részt vegyenek benne. A képviselő arról informált, hogyan alakult ki a kezdeményezés, milyen dokumentáció szükséges a jelentkezéshez és milyen tevékenységeket foglal magába a gyakornoki program.

Elet es munka

„A politikai szerepvállalás a leghatékonyabb eszköz arra, hogy a fiatalok megváltoztassák az őket körülvevő világot” – hangsúlyozta az EP képviselő. Fontosnak tartja a pályakezdő fiatalok tenni akarását, kezdeményezőkészségét és közösségi szerepvállalását. Az ifjúsági szerepvállalás külpolitikája kapcsán elmondta, hogy jelenleg a legfontosabb projekt a Polgári Kezdeményezés.

Bálint Margit, a képviselő tanácsadója, a gyakornoki program egyik koordinátora felszólalásában az eddigi látogatások tapasztalatairól beszélt. Mint kiderült, az EU Tábor egyfajta találkozás a valamikori gyakornokok számára: a kapcsolattartás a legtöbb személy között évek elteltével is működik.

A beszélgetés végén a jelenlévő veterán gyakornokok meséltek az Európai Parlament városában megélt tapasztalataikról, élményeikről és ezek utólagos hasznáról. A nosztalgikus élményeket a résztvevők érdeklődően hallgatták, hiszen mint kiderült, az EU táborban versengő csapatok főnyereménye egy szeptemberi látogatás Brüsszelbe, az Európai Parlamentbe.