Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Élesdi iskolások a SzékelyKapuk-ZöldKapuk versenyben

Ebben a tanévben az élesdi Constantin Şerban Elméleti Líceum III. osztályos és felsős diákjai beneveztek a kárpát-medencei SzékelyKapuk-ZöldKapuk elnevezésű programba, melynek fő célja a népművészeti hagyományok, a közösségi kultúra, a környezeti nevelés értékeire való ráfigyelés, a társadalomépítő és humanitárius tevékenységgel kapcsolatos együttműködések elősegítése és támogatása.

elesdi 1

A nagyobb diákok plakátalkotás közben            

A mi csapatunk, az Élesdi Sólymok először indul a megmérettetésen, azért is „harcolván”, hogy iskolánk és városunk majdan elnyerhesse A közép-kelet-európai közösségi kultúra ápolásának és a környezettudatos közösségi élet társadalmi előmozdításának kiváló műhelye címet. Külön jutalma a programnak, hogy pedagógiai, szakmai értékein túlmenően a legsikeresebben szereplő gyerekek és pedagógusok kongresszusi részvételi jogot, továbbá rendkívül kedvezményes tengerparti és magyarországi osztálykirándulásokat, jutalomtáborokat, üdüléseket, tárgyi jutalmakat kaphatnak.

elesdi 2

A kicsik a közös plakát készítése közben

Az Európai Unió parlamenti elnöksége által is kitüntetett közép-európai iskolai játék két szekciója közül mi a Vándorkiállítást választottuk Életfa témával, mely során az élő fa és az emberiség ökológiai kapcsolatát kívánjuk bemutatni. Hat környezetvédelmi plakátot készített a 12 fős csapat, amikből vándorkiállításokat szerveztünk városunkban és tágabb környezetünkben.

elesdi 3

Ünnepi szolgálat és megnyitó az élesdi református templomban

Külön köszönjük az Élesdi Református Egyházközségnek (élén Dénes István Lukács lelkipásztorral) és a Révi Református Egyházközségnek (aminek Papp Csaba a lelkésze) a segítségét, azok presbitereinek és gyülekezeteinek, hogy helyet adtak a vándorkiállításnak az Egyetemes Imahét keretében. Mindkét megnyitón a lelkészek 2 Mózes 19. 3-8. versei alapján hirdették Isten igéjét. Január 26-án Élesden a generális direktor kiemelte, hogy Isten csodálatos szeretete hozott létre mindent, a kis fűszáltól a nagy tölgyig, Ő jelen van a ringó bölcsőtől a koporsóig, tevékenykedik nagy kegyelmével életünkben, és vezeti népét…, ha meghalljuk szavát. Papp Csaba révi tiszteletes február 2-án arra hívta fel a figyelmet, hogy bár arra kapunk felhívást Isten részéről, hogy „legyünk szentek”, külön- külön nem lehetünk, csak együtt, egységben. Megtartásra való népnek nevezte az egybegyűlteket, s arra kérte őket, legyünk mai Mózesek, akik hirdetjük az Ő nagyságát, akik tudjuk mások tudtára adni mindazt, amit Isten házában hallottunk.

elesdi 4

Plakátot nézegető gyerekek az élesdi eseményen

Köszönjük az érdeklődők anyagi hozzájárulását a zöld perselybe, mellyel bekapcsolódtak a Föld megmentésén fáradozó gyerekek, ez alkalommal az élesdi tanulók  munkájába, amely révén a szervezők erdőket telepítenek és tíz kongói kisiskolás éves iskoláztatását finanszírozzák.

elesdi 5 hafer

Papp Csaba lelkipásztor tartotta az ünnepi igehirdetést

elesdi 6

Az ünnepi tárlatnyitón és imahétnyitó szolgálaton a révi egyházközségben

Végül köszönjük a csapatnak, akiknek tagjaira nagyon büszkék vagyunk, és akik számos életre szóló élménnyel gazdagodtak az elmúlt hónapokban. Köszönjük a csapattagok – Papp Csenge, Magyari Etelka, Pusztai Ivett Beáta, Magyari Ferenc, Kovács Szilveszter, Guti Mihály Fábián, Duniaş Krisztina, Kajántó Mária, Sólyom Ibolya, Szőcs Kitti, Valkó Tamara, Pusztai Norbert – ténykedését és azok szüleinek a támogatást, amivel bebizonyították, hogy így együtt tudunk valódi értéket teremteni, tudunk úgy dolgozni, hogy mindenki, a kiállítást megtekintők és a résztvevő diákok is nyertesnek érezhessék magukat. A következő kiállítási alkalmak az élesdi városházán és az Octavian Goga Városi Könyvtárban lesznek. Mindenkit várunk nagy szeretettel és tisztelettel.

 Debreczeni Mónika projektvezető tanár

Ciavoiné Létai Andrea segítő tanár