Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Élelmiszerbiztonság és környezetvédelem

Tegnap délelőtt tartotta áprilisi ülését a Bihar megyei kormánybiztosi hivatal kollégiuma. Claudiu Pop prefektus köszöntötte a kollégium tagjait és a jelenlevő újságírókat. A tegnapi gyűlésen több téma került terítékre.

Elsőként Ovidiu Motoc, a Bihar Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság (DSVSA) aligazgatója ismertette azt a jelentést, amely összefoglalja a 2017-es esztendő első negyedében végrehajtott élelmiszerbiztonsági ellenőrzéseket, intézkedéseket. Mint kiderült, az intézmény idén szigorította az ellenőrzéseket, okulva a tavalyi esetekből. 2016-ban a megyében ugyanis 115 személy szorult kórházi kezelésre, mert romlott, fertőzött húst, illetve húskészítményeket fogyasztottak. Az állategészségügyi felügyelők ezért idén már az eddigieknél alaposabb és gyakoribb vizsgálatnak vetik alá azokat a cégeket, boltokat, élelmiszerraktárakat, ahol tőkehúst, húsárut tárolnak vagy forgalmaznak. Az ellenőrzött húsokat, illetve a vágóállatokat is alaposabb mikrobiológiai és állatorvosi vizsgálatoknak vetik alá januártól.

elelmiszerbiztonsag 1

Az év első négy hónapjában a megyében 2316 esetben végeztek forgalomba került sertéshúson trichinella tesztet. Két esetben mutatták ki az emberi egészségre igen veszélyes kórokozót a húsban, mindkét esetben elkobozták a gyanús árukat és a forgalmazó cég működési engedélyét bevonták.

Az élő vágóállatokat (szarvasmarhát, juhokat) is az eddigieknél szigorúbb állatorvosi vizsgálat után lehet csak értékesíteni. Idén a megyében 101 esetben végeztek vizsgálatot a vágásra szállítandó szarvasmarhákon szivacsos agysorvadásra, és 284 esetben vágóhídra szállítandó juhoknál végeztek lépfene tesztet. Motoc kijelentette: a jelenlegi adatokat megfigyelve Bihar megyében az üzletekben forgalomba kerülő hús és hústermékek emberi fogyasztás szempontjából megfelelők, mindazonáltal felhívják a lakosság figyelmét, ne vásároljanak se húst, se hústermékeket ellenőrizetlen helyekről, különösen kerüljék a feketén forgalmazott vadhúsok vásárlását és fogyasztását, mert ezek komoly veszélyforrások lehetnek élelmiszerbiztonsági szempontból. A prefektúra kollégiuma egyhangúlag elfogadta a jelentést.

Ezt követően Monica Crişan, a Környezetőrség Bihar megyei kirendeltségének vezetője röviden összefoglalta a megyében észlelt szeméttárolási körülményeket. Kiderült, hogy sok település önkormányzata egyszerűen nem akar tudomást venni a Romániára is kötelező EU-s előírásokról, melyek a hulladéktárolást és a szelektív szemétgyűjtést szabályozzák. Delorean Gyula alprefektus egy másik, a környezetvédelemre tartozó jelenségre is rámutatott, történetesen arra, hogy a megyeszékhelyen az önkormányzat által megbízott személyek barbár módon, minden szaktudást mellőzve végzik a fák metszését, ezzel nem egy esetben öreg fákat, egész fasorokat elpusztítva. Kiderült, hogy ilyen esetekben a Környezetőrség gyakorlatilag tehetetlen, ugyanis ha az önkormányzat megbízásából történik a fakivágás, visszametszés, a környezetvédelmi illetékeseknek nincs joguk beleszólni. Pop prefektus úgy vélte, a kormánybiztosi hivatalnak meg kell tennie a szükséges lépéseket, hogy a körmére nézhessenek a város zöldövezetében garázdálkodó, engedéllyel rendelkező láncfűrészes fairtóknak.

Szőke Mária