Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Elégedett a közönség

A Nagyváradi Állami Filharmónia 2016/2017-es évada kínálatának kiértékelési eredményeiről számolt be június 30-án, pénteken, az intézmény volt igazgatója, Tódor Albert és művészeti vezetője, Foica László. A közönség számára összeállított év végi kérdőívek kedvező visszajelzéseket továbbítottak a kulturális élet e területén megnyilvánuló csapat felé.

Tódor Albert és Foica László

Tódor Albert és Foica László

A Nagyváradi Állami Filharmónia éves koncertjeiről Foica László művészeti igazgató számolt be, az intézmény évadát hivatalosan záró sajtótájékoztató keretén belül. Az intézmény művészeti programjaiért immár hat éve felelős vezető elsősorban a közönséggel ápolt kedvező kapcsolatokról beszélt, amely különösen nagy elégedettséggel és gratulációkkal nyugtázta az idei évadot, mely mindenféle szempontból sokszínűséget közvetített a hallgatóság felé.

A 2016/2017-es évad 43 zenekari koncerttel emelte ki közönségét a hétköznapok világából csütörtök esténként: hat vokál-szimfonikus koncerttel a Filharmónia Énekkarának közreműködésével,  melyek nagy sikernek örvendtek, egy operagálával, 1 balettzenei koncerttel, 4 hangversennyel a „Tavaszi Fesztivál” keretén belül, egy-egy fesztivállal W. A. Mozart, Sz. Sz. Prokofjev és L. van Beethoven zenéiből, valamint egy újévi és két filmzenei koncerttel. A repertoárban több olyan darab is szerepelt, amelyeket első alkalommal hallhatott a közönség, sőt, premierként játszották őket az egész országban, mint például S. Bortkiewicz 3., Per Aspera ad Astra című zongoraversenyét vagy I.J. Paderewski a-moll zongoraversenyét. Az idei repertoárban ugyanakkor hat kamarakoncert is szerepelt, amelyekből négy a filharmónia Camerata Michael Haydn nevet viselő kamarazenekara révén valósult meg, köztük egy szabadtéri fellépéssel a nagyváradi várban. A színpadi megjelenések között két különleges meghívásnak is eleget tett az intézmény ebben a periódusban: Románia olaszországi nagykövete révén 2016. december 1-én, a római Auditorium Maximumban lépett fel a zenekar Románia nemzeti napján, valamint a Debreceni Kodály Filharmónia Kórusa révén a nagyváradi filharmónia énekkara Ennio Morriconéval állt színpadra februárban, a zeneszerző világjáró turnéjának prágai, krakkói és bécsi koncertjein.

Az intézmény életében rendkívüli szerepet töltenek be azok az oktató koncertek is, amelyek ebben az évadban 20 előadás révén, többnyire Nagyvárad iskoláiban, közel 4500 diákhoz jutotttak el, akik a jövő zeneértő generációjának magvát képezhetik.

A 65 zenészt, 36 énekest és összesen 115 alkalmazottat foglalkoztató intézmény vezetői ezúton is szeretnék megköszönni a közönségnek és támogatóiknak a jelenlétet. Természetesen köszönettel illetik a zenekart, a kórust, illetve az egész csapatot is, amely munkájával lehetővé teszi a színvonalas műsorok kivitelezését, és szakmai elismerésben részesítik Nagyvárad filharmóniáját a koncertek meghívott karmestereinek és szólistáinak méltatásában.

A vezetők ugyanakkor jelezték azt is, hogy az intézménynek szüksége van további négy zenészre, akik brácsán, csellón és kürtön játszanak. A meghallgatásokra hamarosan sor kerül.

Szamos Mariann