Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Elegáns korzóból romturizmus

Az 1800-as évek végén és az 1900-as évek elején igazi, pezsgő polgári élet folyt Nagyváradon, s ennek, az akkori társadalmi életnek fontos helyszíne volt a korzó, azaz a Fő utca. Korabeli újságcikkekből, irodalmi alkotásokból fennmaradt sorok igazolják, hogy a város társadalmi életének ütőere volt a híresen szép sétálóutca, az ott levő kávéházak, cukrászdák, boltok. Azonban manapság, így 2015. elején, ha az ember végigsétál a váradi Fő (ma Republicii) utcán, a lepukkant városképet elnézve megállapíthatja, a Sic transit, gloria mundi, azaz „így múlik el a világ dicsősége” féle szólásmondást. Mert a váradi korzón ma tényleg valami elmúlás, valami szomorú számonkérő enyészet honol, a védőhálóval burkolt régi szecessziós műemléképületek, a hézagos útburkolat, a tönkrement közvilágítás, és az egyre több üresen tátongó bolti kirakat sehogy nem emlékeztet az egykori szecessziós korzó eleink által leírt elegáns tündökléséhez.

elegans korzobol 1

Az egykor híresen szép váradi történelmi belváros persze nem egyik percről a másikra változott ilyen romhalmazzá. A Szent László király alapította megyeszékhely magyar műemléképületeit még a kommunizmus évtizedeiben elkezdték rombolni. A nagyváradi korzó ma bizonyára Európa legroskatagabb sétálóutcája. A még a magyar világban épített csodálatos épületek zömét védőháló borítja, az önkormányzat bejelentése szerint az idén rendbehozzák a gyalázatos állapotban lévő váradi Fő utcát.

elegans korzobol 2

Amúgy bizonyára ez Európa egyetlen ki nem világított nagyvárosi korzója, már második éve ugyanis egyetlen utcalámpa sem oszlatja itt a sötétséget. Hogy miért? Ennek is megvan a maga balkáni sztorija, ami még az előző polgármesterhez, az időközben parlamenti képviselővé avanzsált Petru Filip személyéhez kötődik. Az olténiai származású Filip ugyanis igencsak elvetette pár esztendeje a kockát a nagyváradi főutcán. Mégpedig meglehetősen rossz minőségű kőkockákat, pontosabban azoknak is csak a felét, ugyanis a váradi sétálóutcát félbevágott kínai kockakövekkel burkolták. A kőszállítmány árának másik fele szőrén-szálán eltűnt, a nyilvánosságra kerülő panamát azonban valamennyi elkövető megúszta büntetés nélkül. A volt polgármester elment Brüsszelbe, majd Bukarestbe, a félkockákból összerótt, „félkorzó” meg itt maradt. Azaz alig két esztendő múlva a burkolat elkezdett szétcsúszni, s ez nemcsak sarokmarasztaló, bokaficamító hézagokkal járt, hanem egy-kettőre szétverte azokat a „talajmenti” utcalámpákat is, amelyeket 2006-ban a tervezők a kínai kockakövek közzé raktak le. Míg működött a furcsa talajmenti utcalámpasor, sokak szerint a váradi korzó egy reptéri kifutóra emlékeztetett, ma már semmire sem emlékeztet, éjszakánként csak a boltok firmamentumainak sejtelmes fényecskéi világítják meg.

elegans korzobol 3

A hat éve kipakolt, rossz minőségű fából és fémből készült padok, az éjjeliszekrényekre emlékeztető szemetesládák és lassan, de biztosan korhadó virágtartók kicserélése az elmúlt négy évben minden költségvetési tervezetben szerepelt, de mindeddig nem valósult meg. Ennek következményeként a korzó mindinkább egy szabadtéri ócskabútor-lerakatra emlékeztet, s nem egy virágzó szecessziós múlttal rendelkező polgári város központjára. Mintha nem volna gazdája a málló vakolatú műemléképületekkel szegélyezett, kínai kőkockákkal kirakott korzónak, ahol elszáradt díszburjánok szomorkodnak az ócska faládákban. Inkább afféle balkáni, vadkeleti hangulat jellemző jelenleg az egykor szép Fő utcára. Azt, hogy miért is nem tudja az önkormányzat évek óta kigazdálkodni a korzó rendbetételéhez szükséges összeget, persze mindeddig egyetlen illetékes nem válaszolta meg. A nagyváradi önkormányzat vezetősége tavaly sajtótájékoztatókon többször is bejelentette, hogy az idén, azaz 2015-ben nemcsak a Fő utcában levő műemléképületek restaurálását végzik el, hanem az egész korzót rendbe teszik.

Január elején, egy ilyen lehangoló terepszemle után talán reménykedhetünk, hátha Bolojanék mégis megfogják idén a munka végét, s az egykor elegáns korzóból romhalmazzá vált Fő utcát rendbe teszik.

Szőke Mária