Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Eldugult az új gázturbina szűrője

Alig helyezték üzembe a nagyváradi Termoficare Zrt. új, modern távfűtési rendszerét, egyre-másra hibásodnak meg a korszerű technológiával gyártott távfűtési szerkezetek. Vasárnap a vadonatúj gázturbinát ismét le kellett állítani, ugyanis mint kiderült, eldugult a szűrőberendezése. A hollandiai General Electric cég által üzembe helyezett gázturbina garancia alatt áll, ezért csakis az ottani szakemberek szerelhetik, javíthatják. A nagyváradi távfűtési vállalat tehát leállította a meghibásodott turbinát, és a megyeszékhely távfűtését egy régebbi turbina és két forró vizes óriáskazán biztosítja pillanatnyilag, ezek szintén gázfűtéssel üzemelnek.

eldugult

Tegnap megkérdeztük Mircea Mălant, Nagyvárad egyik alpolgármesterét, hogy miért történnek sorozatosan meghibásodások az új távfűtési rendszerben. Pár hónapja azért állt le a „szuperturbina”, mert állítólag a Várad légterében szálldosó juharfa-pihék miatt bedugult a szűrője. Akkor pár nap alatt újraindították, azonban most nem tudni, hány napig kell szüneteltetni a működését, mire a holland cég szakemberei megérkeznek és megjavítják. Állítólag a mostani dugulást az erősen szmogos váradi levegő okozta: a holland gázturbinának – úgy látszik – sok volt a levegőben terjengő szennyeződés és korom, amit mi, váradiak évtizedek óta lélegzünk be.

Mălan alpolgármester tegnapi sajtótájékoztatóján elég ingerülten reagálta le az újságírók érdeklődését a Termoficare háztáján előforduló meghibásodások iránt. Mint mondta, a sajtó merő szenzációhajhászásból „túllihegi” az egész távfűtési problémát, holott nagyobb probléma szerencsére eddig nem volt, és a mostani meghibásodást is remélhetően napokon belül sikerül orvosolni. Mălan szerint a jelenlegi választási kampány miatt egyes politikusok – akik amúgy csak a szájukat jártatják, de érdemben semmit nem tesznek a városért – hergelik a közvéleményt az önkormányzat vezetősége ellen a távfűtési gondok felnagyításával. „A távfűtés működik Váradon” – jelentette be Mălan, hozzátéve, hogy ahol a panelházakban nem megfelelő a melegítés, ott majdnem mindig kiderül, hogy az épület távfűtéscsöveivel van baj. Sok tömbházban rosszul bekötött, szabálytalanul beszerelt vagy éppen nem megfelelően szellőztetett csőrendszerek okozzák a fűtési gondokat, és ez a helyi lakótársulások, illetve hőközpontok sara, nem az önkormányzaté vagy a Termoficare cégé.

Mălan azt is elmondta, hogy az egyik közösségi portálon rendszeresen kommunikál a váradi lakosokkal, ahol sokan reklamáltak, hogy nem elég melegek a fűtőtestek. Azonban amikor elkérte a panaszosok címeit, hogy intézkedni tudjanak (leellenőrizzék, mi okozza az akadozást, a gyengébb fűtést), a legtöbb esetben a felháborodott panaszkodók köddé váltak. Az önkormányzat műszaki osztálya továbbra is fogadja a panaszokat, észrevételeket, melyeket továbbítanak a Termoficare szakembereinek, de ehhez korrekt, nyílt hozzáállás, együttműködés szükségeltetik a lakosság részéről is – hangsúlyozta Mălan.

Azokra a kérdésekre, hogy valóban a hírhedt váradi szmog miatt dugult-e el a szuperturbina szűrőberendezése, illetve mi a garancia arra, hogy ez nem fog ismét előfordulni, az alpolgármester azt felelte, a szakemberek kivizsgálják majd a baj okát, és ennek megfelelően fognak intézkedni.

Szőke Mária