Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Eldőlt a Szacsvay sorsa?

A nagyváradi önkormányzat megegyezett a Bihar megyei tanáccsal arról, hogy átveszik a Ioan Bococi iskola Körös épületét, és ide költöztetik át a Szacsvay Imre Általános Iskola alsós osztályait, jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Ilie Bolojan, a megyeszékhely polgármestere.

eldolt 1

Pár hét óta kérdéses az ismert magyar tanintézet egy részének elköltöztetése körüli hercehurca, a Körös utcán levő „kis Szacsvay” épületének bérleti szerződése ugyanis ősszel lejár. Az iskola új székhelyével kapcsolatban pár hete egy vita is kialakult, ugyanis az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) váradi szervezetének vezetői sajtótájékoztatójukon szinte kész tényként tálalták a kezdeményezést, mely szerint az javasolták a polgármesteri hivatalnak, hogy a „kis Szacsvayt” költöztessék át abba a Vitéz utcai iskolaépületbe, amely eddig az Andrei Şaguna Szakiskola működött, és most üresen áll. A Szacsvay-iskola vezetősége nem támogatta ezt az ötletet, ők eleve a Ioan Bococi-iskola épületébe tervezték az átköltözést.

Értesüléseink szerint egyelőre semmilyen (ilyenkor szükséges) kérelem nem érkezett a megyei tanfelügyelőségre, márpedig csak ezt követően lehet a városi tanácsülésen szavazásra bocsátani az iskola költöztetését.

(szőke)