Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Elballagtak a margittai diákok is

Az elmúlt hét péntekjén tartották ballagási ceremóniájukat a margittai Horváth János Elmélet Líceum végzős diákjai.

Reggel az utolsó osztályfőnöki órán vettek részt, majd az elmúlt évekhez hasonlóan, az RMDSZ helyi szervezete idén is okleveleket és könyvcsomagokat ajándékozott a végzős diákoknak.

Bradács Alíz körzeti és Árkosi Antal helyi RMDSZ elnök, Almási István és Pápai József helyi tanácsosok illetve Cseke Attila parlamenti képviselő végigjárták az iskola 3 végzős osztályát, s néhány kedves szó kíséretében átadták az okleveleket illetve a könyvcsomagokat.

Ezt követően megszólalt az a bizonyos csengő, amely hosszú éveken át oly sokszor ki és becsengetett a diákoknak. Ezen a napon azonban másként szólt. Hosszan, búcsúzón és utoljára.

A végzős diákok, osztályfőnökükkel az élen, az iskola lobogójának és az Alma Mater névadójának, Horváth Jánosnak a portréját vivő diáktársaik nyomában elindultak, kivonulva az iskolából, át Berettyó-parti kisváros főterén, egészen a református műemlék templomig, ahová a Gaudeamus szavaira vonultak be.

Elsőként Kovács Gyula református lelkipásztor köszöntötte a diákságot, pedagógusokat, meghívott vendégeket és hozzátartozókat, majd Nagy Gabriella iskolaigazgató búcsúzott az iskola második végzős évfolyamától.

Cseke Attila (képünkön) parlamenti képviselő beszédében a diákok által kapott útravaló fontosságára hívta fel a figyelmet.

Cseke Attila

„Ha az ’útravaló’ szót beütjük a Google keresőbe, több, mint 700 ezer találatot eredményez. Szerintem ez kevés. Ez két dologra enged következtetni: vagy egyre kevesebb az útravaló, amit adhatunk, vagy pedig másképpen nevezzük azt. Bízom benne, hogy ez utóbbi az igaz, habár ti kedves ballagó diákok ezt jobban kell tudjátok. Mit engedtek be útravalónak a nyakatokba akasztott tarisznyátokba? Tudást, kedves, szép vagy akár rossz emlékeket. Alma Materünk, valamint nevelőink, tanáraink emlékét. Diákcsínyek, haverok és osztálytársak emlékeit. S lám, eltelik ez a nap is, s beáll azon emlékek sorába, amelyeket útravalónak csomagoltatok ama bizonyos tarisznyába.” – mondta a képviselő, majd Margitta szülöttének, Horváth Imre költőnek a szavaival kívánt sok sikert a diákoknak: „A szemed ép? Nyisd ki jól a szemed: / a te napod ez, a te reggeled. / A lábad ép? Kell most nagyon a láb, / lépj ki bátran – előtted a világ.”

Ezt követően a három végzős osztály osztáylfőnökei, Bajkó Ferenc, Szász Pál és Schek Csaba díjazták az első három helyezést elért diákokat. Nagy Gabriella iskolaigazgató átadta az évfolyamelsőnek, Oláh Mátyásnak járó díjakat, illetve Pop Tímeának egy emlékplakettet, akit az évek folyamán az iskola diáktanácsában kifejtett tevékenységéért jutalmaztak. Kiosztásra kerültek az iskola névadójának, Horváth Jánosnak a leszármazottai által létrehozott Horváth János Ösztöndíjak is, amelyet az idén Oláh Mátyás, Pop Timea, Tyukodi Petra és Szabó Brigitta érdemeltek ki.

Köszöntő szavak kíséretében különdíjakat osztott ki a város polgármestere Pocsaly Zoltán és az RMDSZ körzeti elnöke, Bradács Alíz is.

Átadásra került az iskola kulcsa is, amelynek átvétele alkalmából Forgács Ákos XI. Osztályos tanuló mondott köszönetet végzős diáktársainak és búcsúzott tőlük a kisebbek nevében.

Köszöntőt mondott még Biró Rozália szenátorasszony is, aki személyes ajándékként valamennyi végzős diáknak egy tulipánt ábrázoló, az iskola névadójának monogramjait tartalmazó mézeskalácsot ajándékozott. Utolsó felszólalóként Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes búcsúzott a diákoktól, majd Varga Sándor római katolikus tisztelendő áldása után nemzeti imánk, a Himnusz eléneklésével ért véget a ballagási ünnepség.

Az eseményt színesítette Krisztik Noémi szavalata illetve a Puskás Miklós zenetanár vezette ökumenikus iskolai kórus előadása is.

Tőtős Norbert