Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Elásott szemét, óriási bírság

Tovább gyűrűzik a botrány a Pádis-fennsíkon környéki természetvédelmi övezet körül, ugyanis egy, a múlt héten megejtett vizsgálat során az Országos Környezetőrség ismét szabálytalanságok és mulasztások sorát találta ott, s ezek miatt 100 000 lejes pénzbírságot szabott ki a terület felügyeletével megbízott Erdélyi-szigethegység Nemzeti Park kezelőségére.

(foto: HotNews.ro)

(foto: HotNews.ro)

Hónapok óta újabb és újabb olyan bűncselekmények derülnek ki ezen a ritka természetvédelmi tájnak számító helyen, melyek arra figyelmeztetik a környezetvédelmi szakembereket, hogy a csodálatos táj hamarosan teljesen tönkremehet, ha kellő szigorral nem lépnek fel azok ellen, akik haszonlesésből, hanyagságból tönkreteszik a vidéket.

A botrány két hónapja tört ki, amikor a közkedvelt és védett turisztikai területnek számító Pádis-fennsíkon a környezetőrség óriási mennyiségű, illegálisan lerakott szemetet talált. A vizsgálat, illetve az esetekben vétkesnek talált önkormányzatok, így Bondoraszó (Budureasa), Bontesd (Bunteşti), Biharlonka (Lunca), Vasaskőfalva (Pietroasa) önkormányzatait a környezetőrség bírsággal sújtotta és kötelezték őket arra is, hogy az elásott, illetve barlangokba behordott szemetet összeszedjék és elszállítsák.

A múlt héten megejtett újabb környezetvédelmi vizsgálat során azonban bebizonyosodott, nemcsak a szemét eltakarítását nem hajtották végre, hanem a szigorúan védett rezervátumban több, engedély nélkül felépített ingatlan is található. A környezetőrség felügyelői pár hete felszólították az érintett települések önkormányzatait, hogy adjanak hivatalos, írásos jelentést az Erdélyi-szigethegység Nemzeti Park kezelőségének arról, hogyan és milyen ütemben haladnak az illegálisan odahordott, s több helyen buldózerekkel elásott szemét eltakarításával, azonban mint kiderült, az önkormányzatok nem tettek eleget ennek. Ezt követően szállt ki a helyszínre a Országos Környezetőrség s folytatott le egy alapos vizsgálatot, melynek során sok törvénytelenség, természetromboló bűncselekmény, mulasztás bebizonyosodott. Kiderült, hogy a nemzeti park kezelőségének nincs semmilyen, a Környezetvédelmi Minisztérium által jóváhagyott működési szabályzata a táj felügyeletéről, rendben tartásáról. Több barlangot lezárva találtak a nemzetőrség felügyelői, ennek kapcsán is vizsgálat folyik, ugyanis már a nyári ellenőrzések során több barlangba találtak nagy mennyiségű, odahordott szemetet.

Az Országos Környezetőrség főfelügyelője, Szép Róbert a sajtó megkeresésére azt nyilatkozta, hogy amennyiben a nemzeti park kezelősége betartotta volna az előírásokat és megfelelően végezte volna a környék ellenőrzését, megelőzhető lett volna a helyzet, melyet egy hajszál választ el az ökológiai katasztrófától. A nemzeti park kezelősége viszont úgy véli, nem ők a felelősek a kialakult helyzetért és óvást nyújtanak be a környezetőrség határozata ellen.

Szőke Mária