Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Éheznek a kárpátaljai magyarok

Sokat hangoztatjuk mostanában, hogy a Kárpát-medencei magyarok alkotják a nemzet egységes testét. Most itt az alkalom, hogy ne csak üresen kongjanak a nagy nemzetegyesítő, nemzetféltő szavak, de töltsük meg tartalommal is azokat. Ugyanis Kárpátalja magyarjait az éhhalál fenyegeti. A sokat próbált lakosság ezúttal is egy tőle idegen történelmi aktus miatt olyan nyomorúságos helyzetbe került, mely rövid időn belül szinte megtizedelheti őket.

Segélyosztás Kárpátalján

Segélyosztás Kárpátalján

Vannak olyan nemzettársaink, akik szinte három-négynaponta átkelnek a magyar-ukrán határon élelmiszerekkel megrakott teherautóikkal, hogy ezáltal, amennyire lehetséges, enyhítsenek a kialakult tragikus helyzeten. Életmentő élelmiszert visznek oda, ahol a napi sós krumpli is luxuscikknek számít, a heti egy kilogramm liszt pedig már életmentő élelmiszeradag.

Ilyen állapotokat talált ott az érmihályfalvi Szabó András baptista lelkész is, aki múlt hét pénteken csatlakozott kisteherautójával egy másik erdélyi és egy magyarországi segélyszállítóhoz. Szabó Andrást sokan ismerik a környéken, hisz a mihályfalvi Rekab Alapítványt is ő működteti, mely alapítvány a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatását segíti. Emberszeretetből és empátiából tehát nem volt hiány, így amikor bizonyossá vált, hogy mekkora a baj Kárpátalján, február utolsó napjaiban, a nagyváradi magyar baptista misszió-kerület találkozóján felvetette a gyűjtés lehetőségét, mely ötlet azonnali visszhangra talált. Így, rövid időn belül összeállt az első, mintegy két tonnányi rakomány, amellyel már érdemes volt elindulni. Pénz is gyűlt, amelyből a helyszínen ugyancsak tartós élelmiszert vásárolt az éhínség sújtotta magyaroknak. A helyzet siralmas: 300 százalékos az infláció, a kenyér naponta többször is drágul, a pénzintézetek nem működnek, az élet szinte megbénult. Vidéken még kitartanak, de a városok helyzete katasztrofális. Mint mondta, Beregszászon, amely egy 24 ezer lakosú városka, a nagy bevásárlóközpont előtt csak néhány kocsi vesztegelt, a kereskedelmi egységek forgalma szinte teljesen megszűnt.

Szabó András baptista lelkész

Szabó András baptista lelkész

Az adományokat az egyházon keresztül, szervezetten osztották szét, hogy ne legyen tumultus, fennakadás. Érmihályfalván a városháza biztosít átmeneti helyet a begyűlt adományoknak, ahova a környező településekről érkező adományokat is raktározni lehet.

Ezzel kapcsolatban Szabó Andrásnál lehet érdeklődni a 0735/500-944-es telefonszámon. Pénzadományt a Transilvania Banknál a RO89BTRL00501205W39249XX bankszámlára lehet tenni. Mivel azok, akik segíteni akarnak, legtöbben úgyis pénzen vennék meg a tartós élelmiszereket, kifizetődőbb lenne, ha az erre szánt összeget a bankszámlára utalnák, mivel az amúgy is begyűlt és elszállítandó élelmiszerek mellett ott helyben is tudnának vásárolni és szétosztani, így egy újabb út költségeit és időtartamát is meg lehetne spórolni.

A gyűjtés folytatódik, vallási hovatartozástól függetlenül bárki adakozhat – tudtuk meg Szabó András lelkésztől, aki szerdán reggel újabb rakománnyal indul Kárpátaljára.

Sütő Éva