Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Együttműködés határok nélkül

Kiállításmegnyitóval, majd inkubátorház-avatóval zárták a Bihar megyei Rév község és a Hajdú-Bihar megyei Hajdúszoboszló városa, illetve a Hajdúszboszlói Vendéglátók Egyesülete által közösen kivitelezett európai uniós, határon átnyúló pályázatot, amelynek célja a turizmus fellendítése a két határ menti régióban. Az Európai Unió által finanszírozott projekt összértéke 553 ezer euró volt.

Csütörtökön a magyarországi fürdőváros Mátyás Király Gyógyszállodájának egyik termében tartották meg a váradi Ovidiu D. Pop kiállításának megnyitóját. A Határok nélkül nevet viselő tárlat 140 fényképet tartalmaz, bemutatva Bihar és Hajdú-Bihar megye főbb látványosságait, de tartalmaz még budapesti pillanatképeket is.

A tárlatnyitón jelen volt Sóvágó László, Hajdúszoboszló polgármestere, Hasas János révi alpolgármester, valamint Szabó Ödön, Bihar megyei parlamenti képviselő.

A projekt révén Hajdúszoboszlón (az ottani Aqua Park bejáratánál) és Réven is épült egy vállalkozás-fejlesztői inkubátorház, amelynek feladata, hogy elősegítse a két régió turizmusának a fejlődését. A magyarországi fürdővárosban tett látogatás alkalmával a bihari vendégek betekintést nyertek a hajdúszoboszlói szolgáltatók magas szintű szolgáltatásaiba. A szoboszlóiak felkészültek a román vendégek fogadására és kiegészítik az élmény-kínálatot a hegyi turizmussal. A partnerséggel mindkét helységben megnyitnak egy-egy turisztikai irodát, és olyan ajánlatot állítanak össze, amely tartalmazza a fürdővárosi és a hegyi lehetőségeket is, ezáltal mindkét területet vonzóbbá téve az európai turisták számára. Hajdúszoboszlón a turisztikai információs iroda a strand főbejáratánál, míg Réven az inkubátorház a régi polgármesteri hivatal helyén épült fel.

Szombaton Réven került sor a projektzáró rendezvényre, melynek keretében felavatták az új üzleti inkubátorházat is. Miután Dorel Cosma révi polgármester és Vincze Ferenc, Hajdúszoboszló jegyzője elvágta az avatószalagot, ortodox pópa szentelte fel az épületet, a református lelkipásztor pedig megáldotta azt.

Az impozáns üzleti inkubátorház emeletén kialakított konferenciateremben a megjelenteket Rév polgármestere köszöntötte, majd Vincze Ferenc szólt elismerően a projektet levezető csapat munkájáról és célkitűzéseikről. Szabó Ödön a közös érték felmutatásának fontosságát emelte ki, és azt mondta, szükséges a képességek és lehetőségek összehangolása. Ennek fényében találó a határon átnyúló pályázati rendszer szlogenje – Két ország, egy cél, közös siker! –, és ennek fényében megépülhetett az első Bihar megyei vidéki inkubátorház. Ehhez azonban szükség volt a közösségek, az önkormányzatok, az egyházak példaértékű együttműködésére – amire máshol, más településeken is igen nagy szükség lenne. A helybéli Dumitru Voloşeniuc, a Körösök Vízügyi Igazgatóságának vezetője, korábbi megyei tanácsi alelnök és rövid ideig ideiglenes elnök, a közös projekt eredményének fényében gratulált a pályázat lebonyolítóinak. A hajdúszoboszlói jegyzőtől ugyanakkor megtudtuk még azt is, hogy egy másik határ menti projekt keretében a révi ortodox templom ikonjait restaurálnák, egy szabadtéri színpadot vásárolnának, Szoboszlón pedig szabadtéri pódiumot építenének.

A köszöntőbeszédek után Hasas János alpolgármester ismertette a projekt menetét.

A 2012. március 1.–2013. június 30. között megvalósuló, Üzleti inkubátorház a határon átnyúló turizmus fejlesztésére című, 552,6 ezer eurós összköltségvetésű projektben a révi önkormányzat része 366,2 ezer, a hajduszoboszlói önkormányzaté 146,4 ezer, míg a Hajdúszoboszlói Vendéglátók Egyesületéé 19,2 ezer euró volt. A saját hozzájárulások a román partner esetében 2,53%, míg a magyar partnerek esetében 6,30, illetve 6,60%.