Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

“Együtt a természetért!”

Iskolánkban az oktatói-nevelői munka fontos része, hogy a diákokat környezettudatos életmódra szoktatjuk, már az elemi osztályoktól kezdve.

Rendszeresen részt veszünk minden olyan tevékenységben, mely környezetünk védelmét, szebbé, jobbá tételét szolgálja. Szorgalmasan gyűjtögetjük a papírt, pillepalackot, elektronikus hulladékot, takarékoskodunk a vízzel, az elektromos energiával és nagyon odafigyelünk arra, hogy minél kevésbé szennyezzük bolygónkat.

egyutt a termeszetert (1)

Az elmúlt tanévben úgy gondoltuk, hogy a Föld napját egy hasznos tevékenység keretében ünnepeljük: használt háztartási olaj-gyűjtést szerveztünk, melyet komoly “reklámkampány” előzött meg: osztályfőnöki órákon és szülői értekezleteken elmagyaráztuk a szülőknek és a diákoknak, hogy miért fontos a használt sütőolaj szelektív gyűjtése, milyen károkat okozunk azzal, ha a lefolyóba öntjük vagy a szemétbe dobjuk!

A tavalyi sikeren felbuzdulva, az idén is belevágtunk. Három hónap alatt (március elejétől május végéig) több mint 1100 liter használt olajat gyűjtöttünk össze, melyből elsősorban biodízel üzemanyag készül, de kisebb mértékben az aszfaltgyártás, gipszgyártás, asztalosüzemek és a festékgyártás is hasznosítja.

 

Török Károly, a kolozsvári Concept Oil cég képviselője jóvoltából minden diák, aki hozzájárult a gyűjtéshez, édességet kapott, a fődíjat pedig, melyet ebben a tanévben a IV. Step by step osztály nyert meg, az Erdélyi Kárpát Egyesület Bihar megyei szervezete ajánlotta fel: egy vonatos kirándulás a festői környezetben található Misid patak völgyébe.

Bízva abban, hogy tevékenységünk elérte célját, beszámolómat Eötvös József magyar jogász, író, vallás- és közoktatásügyi miniszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke gondolatával zárom: „Az ész az embernek nem azért adatott, hogy a természet felett uralkodjék, hanem, hogy azt követni s annak engedelmeskedni tanuljon.”

Oltean Emese kémia-fizika szakos tanár