Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Egyszerűsített adóbevallást ígérnek az egyéni vállalkozóknak

A pénzügyminisztérium március elsejéig egy olyan modell kidolgozásába fog, amelynek köszönhetően az egyéni vállalkozóknak egyetlen nyilatkozatot kell majd benyújtaniuk az Országos Adó- és Pénzügyi Hivatalhoz (ANAF), és egy évben csak egy alkalommal kell majd adózniuk – nyilatkozta legutóbb az RTV-nek Viorica Dăncilă kormányfő, amikor a minden irányból támadott 600-as formanyomtatvány jövőjéről kérdezte a műsorvezető.

egyszerusitett1

Illusztráció

Mint ismeretes, társadalombiztosítási (CAS) és egészségbiztosítási (CASS) hozzájárulást kell fizetniük ettől az évtől azoknak a személyeknek, akiknek tavaly a munkaszerződésükben szereplő jövedelmükön kívül legkevesebb 22 800 lej értékben egyéb forrásból származó bevételük is volt. Az eredeti benyújtási határidő január 31-e volt, ám a mintegy két hete hivatalba lépett kabinet egyik első lépése az volt, hogy sürgősségi kormányrendelettel ezt az időpontot kitolták április 15-ig. Akkor a kormányfő azt mondta, azért volt szükség a határidő elhalasztására, hogy időt nyerjenek az egyéni vállalkozások adórendszerének egyszerűsítésére, és fel is kérte Eugen Teodorovici pénzügyminisztert, hogy mielőbb rendezze a visszás helyzetet, ami abból áll, hogy március elsejéig javasoljon egy olyan modellt, ami egyetlen nyilatkozatot és éves szintű kifizetést feltételez mindenkinek, akinek független tevékenységből származó jövedelme van.

S. É.