Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Egyre több a bolti szarka

Lényegesen és mondhatni örvendetesen kevesebb bűntény történt tavaly a megyénkben, derült ki pár napja azon a rendőrségi sajtótájékoztatón, melyen ismertették a 2013-as esztendő bűnügyi statisztikáit. Kevesebb volt a rablás, a verekedés, az utcai támadás, viszont szembeszökően megnövekedett a megyeszékhelyen a bolti lopások száma. A rendőrségi elemzők szerint az elmúlt években, a gazdasági válság kezdete óta, a lakosság jelentős része  rosszabb anyagi helyzetbe került, mint addig, s ez is az egyik fő oka annak, hogy a megélhetési bűnözések száma megnőtt. A hivatalos statisztikák adatait azonban a nyomozók szerint sem lehet pontosnak tekinteni, ugyanis az elmúlt években nagyon sok bolti lopásról nem értesítik a rendőrséget, még akkor sem, ha éppen tetten érik a tolvajt, vagy éppenséggel nagyobb összegről van szó. Akadnak persze olyan boltosok is, akik a legkisebb észlelt elemelés miatt kihívják a rendőrüket, a tavalyi bolti lopások között akadt például olyan eset, amikor 0,8 lej értékű elcsent holmi miatt riasztották a rend őreit, akik a szabály szerint ki is szálltak a tett helyszínére.

egyre 1

Tegnapi terepszemlénk során több helyen érdeklődtünk a bolti lopásokról, több elárusító azonban nem akart erről beszélni, mint mondták, ez nem vet jó fényt az üzletre. Akadtak azonban olyanok is, akik beszéltek arról, hogy mennyi kárt okoznak a tolvajok a kereskedőknek. Modern biztonsági rendszerek ide vagy oda, a tolvajok rendkívül találékonyak, kicselezik a térfigyelő kamerákat vagy éppen a biztonsági mágneses címkéket is. Tavaly élelmiszereket loptak legtöbb esetben. Édességek, konzervek, dobozos üdítők szerepelnek a bolti szarkák bűnlistáin. Érdekes esetekről is beszámoltak megkérdezett eladók, volt olyan kisgyerekes anya, aki például egyéves, ölben tartott gyereke segítségével lopkodott rendszeresen, a kicsi kabátjának kapucnijába rejtve el a különféle dolgokat. Egy másik asszony rendszeresen dézsmálta az egyik szupermarket csokoládékészletét, külön erre a célra kialakított kabátjában naponta több tábla drága édességet vitt el, mígnem a kamerák felvételei alapján azonosították, felismerték és elkapták. Szeszes italt is sokan próbálnak lopni, de volt arra is eset, hogy a bevásárlóközpontban a polcok közé elbújva itta meg a tolvaj a söröket, és ott talált rá egy biztonsági őr, mikor a bolti szarka már igencsak ittas volt.

Megtudtuk viszont azt is (és erre a jelenségre a rendőrségi évértékelőben is van utalás), hogy sok üzletben egyfajta önbíráskodás alapján járnak el a tetten ért tolvajokkal. Volt bolti eladótól hallottunk olyan esetről, amikor a tetten ért tolvajt az alkalmazottak bezárták egy irodába, elvették személyi igazolványát, és csak akkor engedték ki, amikor az illető házastársa odament, és kiváltotta a pórul járt bolti szarkát, akiről a térfigyelő kamerák visszanézett felvételei alapján úgy vélték, napok óta dézsmálja az árukat. Olyan esetről is hallottunk, miszerint az elkapott tolvajt az üzlet biztonsági őrei bekísérték a raktárba, ahol megverték. A lopáson kapott személy aztán látleletet vétetett, és feljelentette a bolt tulajdonosát, aki végül kártérítést fizetett, ugyanis az nem tudta visszamenőleg bebizonyítani, hogy a megvert nő valóban enyves kezű.

Alina Dinu, a Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője kérdésünkre elmondta, a bolti lopáson ért személyeket a kereskedelmi egységek alkalmazottai, eladók, biztonsági őrök csak feltartóztathatják, s ezután ki kell hívni a rendőrséget. A bolt alkalmazottainak nincs joguk sem elvenni a lopással gyanúsított személy iratait, sem megverni azt, ugyanis mindezek bűncselekménynek, önbíráskodásnak minősülnek még akkor is, ha nyilvánvaló, hogy a tetten ért ember lopott. Csakis a rendőr igazoltathat és járhat el ilyen esetekben.

Szőke Mária