Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Egyre kevesebb a támogatás a fogyatékkal élőknek

Ezen a héten, hétfőtől szombatig Nagyváradon is megtartják a Fehér Bot Hetét a Bihar és Szilágy megyei Világtalanok Egyesületének szervezésében, tudtuk meg azon a tegnapi sajtótájékoztatón, amelyen Ioan Boiţ, az egyesület elnöke tartott. Megtudtuk, hogy a következő napokban több érdekesnek ígérkező rendezvény várja a világtalanokat Nagyváradon, lesz műveltségi vetélkedő, komolyzenei és színházi előadások, a Braille-íráshoz kapcsolódó ismeretterjesztők, sakkverseny.

egyre

Sőt idén első alkalommal egy, a váradi történelmi emlékművekről szóló előadást is tartanak. Szombaton pedig a magyarországi Gyuláról érkeznek az ottani világtalanok egyesületének tagjai s vesznek részt egy közös megbeszélésen itteni sorstársaikkal. A rendezvénysorozatra Románia 19 városából érkeznek Nagyváradra világtalan emberek, illetve kísérőik. A programismertetőn túl Boiţ rátért azokra az elmúlt évben történt intézkedésekre, amelyek igencsak megnehezítik mind a Világtalanok Egyesületének működését, mind a romániai vak emberek életét. A világtalan emberek támogatására szánt összegeket ugyanis idén a Ponta-kormány igencsak megnyirbálta. A segélyeket, betegnyugdíjakat is egy új szabály szerint határozzák meg a világtalan emberek esetében, három fokozatra osztva a nemlátókat. Ez azonban csak zűrzavart okoz, s azonnal fel is bukkantak szépszámmal a szimulánsok, akik bár nem világtalanok csak gyengén látók, sok esetben ki tudják ügyeskedni maguknak a vakoknak járó összes támogatást, míg a valóban vakoknak egyre nehezebb az életük.

egyre 1

A munkaszövetkezetektől sorozatban bocsátották el a világtalan dolgozókat (ők általában seprűt kötöttek, dobozokat ragasztottak) s a világtalan gyerekek számára elérhető speciális iskolai oktatás is egyre rosszabb. Ez év márciusában több helyen tüntettek is a romániai vakok egyre nehezebb sorsa miatt. Boiţ azt is elmondta, hogy a jelenlegi kormány nemtörődömsége, embertelen intézkedései mintha a mindennapi életben is egyre jobban lecsapódnának. Manapság ugyanis, mikor mindenki Európai Uniós integrálásról beszél a fogyatékkal élők esetében, a romániai világtalan emberek helyzete lassan szó szerint kilátástalanná válik. Bihar megyében jelenleg 2590 világtalant tartanak nyilván, ezek közül 50 gyerek.

Szőke Mária