Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Egyre drágább az iskolakezdés

Ez az a kérdés, amire senki sem tudja pontosan a választ, de minduntalan muszáj rászánni a családi költségvetés jelentős részét. Nos, a közelgő iskolakezdés és az évről-évre dráguló tanszerek miatt az idén még mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk a családoknak. A kérdésről néhány gyakorló szülőt és tanszerüzleti eladókat is faggattunk.

Lehetnek olyanok, akik még emlékeznek a régi időkre, amikor az úgynevezett „librăriák” kínálata még egységes volt, és árfekvésben is viszonylag változatlan. A rendszerváltás után ezek a boltok sorra szűntek meg, ma már főleg bank, patika vagy kocsma ékeskedik helyükön. Ezzel szemben a mindenféle színes portékát kínáló üzletek fokozatos megjelenésével az ember csak kapkodhatja a fejét, hogy hol érdemes beszereznie a tanszereket. A bevásárlóközpontok már intenzív reklámkampánnyal kínálják az úgynevezett minimális tanszer-alapcsomagokat. Ezek nagyjából a meredek 190-200 lejes ártól kezdődően kaphatók. Érdemes azonban alaposabban is körülnézni. Mi többek között egy sokak által ismert nagyváradi nagybani lerakatnál érdeklődtünk, ahol kis- és nagytételben egyaránt lehet vásárolni. Mint megtudtuk, a rutinosabbak már korábban túlestek a vásárláson, de az igazi roham még csak az elmúlt napokban kezdődött. Léteznek olyan ügyes, lelkiismeretes pedagógusok is, akik egy egész osztálynak készítenek listát idejében az iskolakezdéshez szükséges csomagról.

Mennyibe 1

Egy ismert hipermarket reklámja azt sugallja, hogy egy általános iskolásnak akár 350-400 lejbe is kerülhet a felkészülés az iskolai évkezdésre, persze ebbe az árba már belekerülnek olyan ínyencségek is, mint a sportszerek, iskolatáska vagy bizonyos esetekben akár egyenruha is. Többgyermekes szülőket is megkérdeztünk, és arra jutottunk, hogy a régi „divat” még mindig előny, tehát ha két vagy három gyermek van a családban, akkor igazi kincs a nagytestvértől elörökölt ruha, cipő, iskolatáska, tolltartó.

A tanszerárak a minőség függvényében változnak, határ a csillagos ég, főleg ha a gyermek is jelen van a vásárlásnál, és a minél színesebb, vonzóbb, valamint ezzel együtt drágább kínálatból válogat. Mindazonáltal érdemes a szülőnek is odafigyelnie az optimális minőség-költség arányokra.

Mennyibe 2 folyt. 1-rol

Végezetül felsorolunk néhány árintervallumot abból, amit mi magunk tapasztaltunk. Kezdő elemistáknak szóló füzetek akár már 0,75 lejtől kaphatók, a hagyományos 48 lapos füzet 0,85 lejtől, a 80 lapos 1,40 lejtől elérhető, egyetemista füzet pedig 1,80 lejtől, persze ugyanezek fellelhetők 3-5 lej közötti árban is. A biológia, földrajz és ének szakfüzetek akár már 0,85 lejtől elérhetők. Ha valaki igényes, és a színes füzetborítókra is ad, annak még rá kell számolnia minden füzet árára legalább a dupláját. Az iskolatáskák tartósságára is érdemes odafigyelni, hiszen nem mindegy, hogy egy 20 lejes színes kínai hátizsák pár hét múlva elszakad ,vagy az amúgy is szűkös keretek között szemlélődő szülő rászán 50-60 lejt egy valamivel jobb minőségű árura. Golyóstollak akár már 0,50 lejtől kaphatók, persze az igényesebbeknek drága töltőtoll is dukál. Színes ceruzákból egy-egy szett ára 2,50 lejtől 10-12 lejig terjedhet, míg színes filctollakból 1-2 lej különbséggel ugyanez az árfekvés. Egy tolltartó üresen nagyjából 10-15 lej, míg minden földi jóval felszerelve 30 lejnél is drágább lehet. Vízfesték 4 és 20 lej között kapható, míg rajztömbök a méret függvényében már 2,60 és 5,50 lejért vásárolhatók. De például a művészeti iskolában tanulóknak az igényesebb minőségért sokkal mélyebbre kell zsebbe nyúlniuk.

Tóth Gábor