Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Egynapi boldogság

A diktatúra éveiben vége-hossza nem volt azoknak a soroknak, amelyek az üzletek előtt kígyóztak. A sorban állás hősei, szenvedő alanyai főleg a nyugdíjasok voltak, akik már előző este az üzletek elé álltak, vagy ültek kis székeiken, hogy másnap a reggeli nyitásnál elsők legyenek a sorban és egy darabka húst tudjanak hazavinni családjuknak.
Voltak, akik más városokba mentek beszerző körútra. Néhányszor magam is megfordultam Temesváron, amely jobban elvolt látva, mint Várad, hiszen a Bánság az ország egyik éléskamrája. Az egyik ismerősöm ügyes kis szekeret fabrikált, azzal húzta az árut gyalogosan, vagy azzal vitte a vonaton. Ha találkoztunk, mosolyogva mondta: ,,beszerző körúton vagyok”.
Egyik alkalommal átejtettem a hentest. Akkoriban a Tudor Vladimirescu utcában laktam, Váradon. Rájöttem, hogy Temesváron is van egy ilyen nevű utca. A pultnál fel kellett mutatni a személyazononossági igazolványt, s határozottan mutattam a T. Vladimirescu utcára. A hentes nem vette észre – vagy nem akarta észrevenni –, hogy mint lakhely Várad van megjelölve.
Manapság nem kell sorban állni az üzletek előtt, áru van bőven, csak pénz legyen. Most a vásárlók hiánya miatt kongnak az üzletek az ürességtől. Sokan használtruha-kereskedésből öltöznek vagy segélycsomagokból. A kapitalizmus rákfenéje, hogy egyre jobban mélyül a szakadék a különböző társadalmi rétegek között. Míg egyesek – sokszor illegálisan – mesebeli vagyonra tesznek szert, addig sokan megállíthatatlanul tartanak a szakadék felé.
Ilyenkor jól jön az EU-tól kapott segély, amit a rászorúlóknak osztanak szét. Sok helyen azonban az állam arra sem képes, hogy emberséges módon ossza szét a segélyeket. Az ország több nagy városában már hajnalban sorban állnak, a gyengék, a betegek gyakran kidőlnek a sorból, és a mentő visszi el őket. A sorban állás réme, úgy látszik, ma is kísért bennünket.
Aki megkapja porcióját, boldog, kis szekérrel viszi haza, de az is előfordul, hogy taxit fogad. Egy napig gazdagnak, úrnak érzi magát – az EU jóvoltából.
V. Szilágyi István