Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Egymillió fa ültetéséhez keresnek önkénteseket

Egyedülálló mozgósítást indított el az ország újraerdősítésének érdekében a Jótetteket ültetünk Romániában (Plantăm fapte bune în România) név alatt tevékenykedő fővárosi önkéntescsoport. A tervek szerint egy átfogó megmozdulás keretében, október 24-én, összesen egymillió fát ültetnek majd el párhuzamosan, az ország harminc megyéjében.

Az erdősítés a városok problematikus külterületein (parlagon hagyott mezőgazdasági területeken, földcsuszamlással fenyegető részeken, kiszáradt területeken) történik majd, illetve a nagyvárosok olyan részein, ahol nagy szükség lenne fákra. A projekt azonban nemcsak egyetlen megmozdulásról szól. A cél, hogy önkéntesek bevonásával éveken át gondozzák az elültetett csemetéket, ezzel biztosítva túlélésüket egészen addig, amíg életerős fákká nem cseperednek.

egymillio 1

A terv megvalósításához azonban rengeteg partnerre és önkéntesre van szükség országszerte. Ezért a szervezet megyei és regionális koordinátorokat, parcella-felügyelőket, adománygyűjtőket, kapcsolattartókat és weboldal-kezelőket toboroz. Jelentkezni augusztus 27-ig lehet, román nyelvű önéletrajzzal és motivációs levéllel, a voluntar@plantamfaptebune.ro címen.

A kezdeményezést a bukaresti EcoAssist Egyesület indította öt másik környezetvédelmi szervezettel, a Környezetvédelmi Minisztériummal partnerségben. A felhasználandó facsemetéket és az ültetéshez szükséges szakértői felügyeletet a Romsilva Erdőgazdálkodási Vállalat biztosítja majd országszerte. További információk a http://plantamfaptebune.ro/ weboldalon.

Sz. G. T.