Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Egymillió eurót fektettek a Királyerdőbe

Újabb százezer dolláros vissza nem térítendő támogatást nyert el a Védett Területek Hosszútávú Fejlesztési Központja (CAPDD) a Királyerdő hegység ökoturizmusának fejlesztésére. Ezzel egymillió euróra emelkedett az az összeg, amit a fennállásának 13 éve alatt a térségben befektetett a szervezet.

„Ez egy olyan küszöb, amit nagyon szerettünk volna elérni és egy mérföldkövet jelent a szervezetünk működésében. Ez ugyanakkor mutatója is az általunk elért eredményeknek a környezetvédelem és a Bihar megyei turisztikai célpontok népszerűsítése terén” – nyilatkozta Paul Iacobaş, a CAPDD elnöke.

A szervezet legújabb projektje e hónaptól egészen 2018 június 30-áig tart majd, és a Királyerdő turisztikai népszerűsítésére irányul. A projekt teljes költségvetése 114 576 dollár, amiből – mind már említettük – százezer dollár vissza nem térítendő támogatás a Green Entrepreneurship elnevezésű romániai-amerikai program keretében.

Nagy Magyar

A támogatásból új kerékpárutakat és turistaösvényeket alakítanak ki a Királyerdőn, felújítják a sonkolyosi Nagy Magyar Barlang  (képünkön) belső világítását és első ízben körutat építenek ki a Szelek Barlangjában. A Farcu- és a mézegdi cseppkőbarlangban újabb turista-attrakciókat hoznak létre. Lesz például tematikus bányászpark és kalandpark is.

A CAPDD ugyanakkor a helyi önkormányzattal és vállalkozószövetséggel partnerségben részt vállalt az új révi híd mellett kialakítandó parkoló megvalósításában. Réven emellett létrehoznának egy turisztikai látogatóközpontot is, amelyet megfelelő berendezésekkel és infrastruktúrával látnak el. A szervezet ugyanakkor a felelősségteljes kirándulásra vonatkozó képzéseket szervez majd a helyi kereskedelmi és turisztikai egységek munkatársainak.

Sz. G. T.