Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Egykori diákból igazgató

A nagyváradi Ady Endre Líceum igazgatójától, Tóth Mártától szeptember 1-jén Vad Márta vette át a stafétát. A tanintézet új vezetője tegnap mutatkozott be a tantestületnek, majd a tanévkezdés előtti iskolafelújításról is nyilatkozott.

Vad Márta

Vad Márta

Vad Márta elmondta, IX.–XII. osztályban koptatta az iskolapadot az akkor még 5. számú Ipari Líceumban. Ezután Temesváron folytatta egyetemi tanulmányait matematika szakon. Tizennégy évig tanított a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban, majd úgy döntött, váltani szeretne. Váradon fejezte be a mesterképzését, melynek keretében az iskolavezetés alapjait is elsajátította. „Úgy éreztem, ezt meg kell próbálnom, és versenyvizsgáztam, így lettem iskolaigazgató Biharon, és itt sajátítottam el az iskolavezetés alapjait, csínját-bínját” – fogalmazott. Később a nagyváradi Pedagógusok Házában dolgozott, ahol szembesült azzal, mekkora szükség van arra, hogy a pedagógusok állandóan fejlesszék tudásukat, mégpedig anyanyelvükön. „Úgy érzem, egy iskolaigazgatónak kutyakötelessége foglalkoznia azzal, hogy a tanárai folyamatosan a megfelelő képzést kapják az alapismereteik mellé”– fogalmazott Vad Márta. A tanfelügyelőségen szaktanfelügyelőként a megye magyar oktatási rendszerére is rálátása lett. Ezután két évig Székelyhídon volt igazgató, ahol elmondása szerint emberségből maximálisan „vizsgáztak” a kollégái.

Iskolakezdésig befejezik a tantermek felújítását és a régi székeket is kicserélik

Iskolakezdésig befejezik a tantermek felújítását és a régi székeket is kicserélik

„Nyáron Tóth Márta keresett meg azzal a felkéréssel, hogy vállaljam el az igazgatói posztot, mert ő leteszi a lantot” – mondta Vad Márta. Mint hozzátette, megtiszteltetésként érte a felkérés, és rövidebb gondolkodási idő után rábólintott. Jelenleg ismerkedik a tanárokkal, és tisztában van vele, hogy ez az első év nagyon nehéz lesz számára, kemény munkával fog telni. Tudatában van annak, hogy felelősségteljes munkát vállalt, amely alázatot, munkabírást, időt, energiát, odafigyelést igényel. „Nemhiába mondják azt, hogy a pedagógus a nemzet napszámosa”– fogalmazott az iskolavezető.

A tanintézet felújítását illetően megtudtuk, hogy nemcsak önerőből és szülői hozzájárulással újítottak fel tantermeket – összesen hármat –, hanem az önkormányzat támogatásával még további nyolc osztályterem vár felújításra iskolakezdésig, és szintén önkormányzati pénzből a földszinti kis tornatermet is renoválni fogják. Emellett még három illemhelyet is felújítottak.

Sükösd T. Krisztina