Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Egyesület az onkológiai betegeknek

Daganatos betegséggel küzdő emberek megsegítésére szakosodott civil szervezetet hoztak létre Nagyváradon szakorvosok, gyógyult és gyógyuló betegek, valamint az érintett családok. Az Életért Küzdők Egyesülete nevet viselő szervezet székházát január 9-én, hétfőn avatták fel egy Apácza (ma Moscovei) utca 9. szám alatti pincehelyiségben. Az avatóünnepségen Ioana Puşcaş onkológus, a szervezet egyik kezdeményezője köszöntötte az egybegyűlteket, majd Mariana Ştef egyesületelnök beszélt a tervezett tevékenységekről.

egyesuletet

„Szeretnénk segítséget nyújtani a betegeknek és az érintett családoknak. Támogatói csoportokat alakítottunk ki, biztosítunk csoportos és egyéni tanácsadást, pszichoterápiát és jogi tanácsadást is. Segítünk abban, hogy a beteg jogai ne szenvedjenek csorbát” – magyarázta Mariana Ştef egyesületelnök, aki maga is gyógyult beteg.

Mint dr. Maria Hora szakorvos elmondta, egy ilyen jellegű szervezetre azért is szükség van, mert a hivatalos szervek hatékonysága nem mindig a legmegfelelőbb a daganatos betegségek terén. Példának hozta fel a méhnyakrákszűrési program sikertelenségét, amelyet a női lakosságnak mindössze 10%-a vett igénybe annak ellenére, hogy ingyenes. Az onkológus arról is beszélt, hogy január világviszonylatban a méhnyakrák elleni küzdelem hónapja, ezért az egyesület első tevékenységeként a megyeszékhely közterületein fognak információs anyagokat osztani, és felhívni a járókelők figyelmét a szűrés fontosságára.

Az ünnepség alkalmával Ioana Puşcaş ugyanakkor köszönetet mondott mindazoknak a támogatóknak és intézményvezetőknek, akik a szervezet létrejötténél „bábáskodtak”, külön kiemelve Arina Moşt, a Szociális és Közösségi Ügyek Nagyváradi Hivatalának vezetőjét, valamint Huszár Istvánt, aki alpolgármesterként segítséget nyújtott a szükséges dokumentáció összeállításában és a székházszerzési folyamat előremozdításában. A doktornő ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az egyesület a jövőben jól együttműködik majd a hivatalos szervekkel, valamint a nagyváradi onkológiai központtal.

A rákos betegségben szenvedők, valamint az érintett családtagok az egyesület székhelyén, az Apácza (ma Moscovei) utca 9. szám alatt kérhetnek segítséget vagy a szervezet Facebook-profilján (Luptatorii Pentru Viata).

Sz. G. T.