Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Egy veder víz sem kell

Amikor a nagyváradi Fekete Sas-palota passzázsának mozaik járófelületét a sajtó előtt tesztelte Mircea Mălan alpolgármester, egy veder vizet borított a felületre, hogy bebizonyítsa, a tervezők elszámolták magukat, ugyanis a kiöntött víz nem folyt le, tócsákba „rendeződve” összegyűlt az új járófelületen. Egyebek mellett ez volt az egyik oka annak, hogy az önkormányzat nem vette át a munkálatot a kivitelező cégtől, amellyel sokáig perlekedett is, hogy csinálja újra az egészet, majd egyszer csak a helyhatóság szerződést bontott a vállalkozással és eldöntötte: másik céggel újra elkészítteti a mozaikot. Időközben erről is letettek, sorozatos eredménytelen versenytárgyalás után úgy döntöttek, feltörik a passzázs mozaikját és a Szent László (ma Unirii) térihez hasonló márványlapokkal burkolják majd az átjárót.

egy veder (1)

Az egy hete átadott, átépített nagyváradi főtérre most egyetlen veder vizet sem kellene kivinnie Mircea Mălannak, mert a havaseső, illetve az olvadó hó leve megmutatta, hol nem stimmel az alpolgármester ízlése szerint megtervezett és átépített, a szervilis sajtó által „agyonsztárolt” vadonatúj tér(burkolat) lejtése.

egy veder (2)

Felvételeink tegnap reggel készültek, és különösebb kommentárt sem fűznénk hozzá. Azt azonban meg kell jegyezni: a kettős mérce nem túl erkölcsös a városvezetőség részéről. Ha a Sas-passzázsban a tócsák kialakulása megbocsáthatatlannak tűnő hibának minősültek, akkor a főtéri galambúsztatók is kivitelezési problémák kell legyenek. Bár a váradi városvezetőséget ismerve csöppnyi kétségünk sincs afelől, hogy Mălan szerint ez így rendben van.

Reméljük, azt is észreveszik majd, hogy a tér nyugati oldalában már repedezik a felület, a lerakott porfir lapok közül sok helyütt máris kitöredezett a fuga. Kíváncsian várjuk, hogyan dacol így az időjárással. Szakemberek szerint a fagy megteszi hatását, a repedésekben leszivárgó víz megfagyva felfeszíti majd a kőlapokat, amelyek felváltva lötyögni kezdenek, így tavaszra szemmel látható lesz, hol és mekkora területeken kell újrakövezni a Szent László teret. A térkövezést végző olasz vállalkozó egyébként tízéves garanciát vállalt munkájára, ezért a következő években minden bizonnyal sűrűn megfordul még Váradon, ha az önkormányzat elvégezteti a javításokat.

B. B.