Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Egy város izgul egy fiatal fiúért

Múlt héten csütörtökön Budapesten megműtötték Bondár Albertet, vagy ahogy mindenki ismeri: Bercit. A beavatkozás sikerült és jól halad a rehabilitáció, Berci már járókeret nélkül, mankóval is képes pár lépést megtenni. Ha a továbbiakban is minden jól alakul, a hét közepén, a varratok eltávolítása után haza is térhet – tudatta érdeklődésünkre Bondár Zsolt, Berci bátyja.

egy egsz

Január 5-én, csütörtökön Budapesten megműtötték Bercit. A beavatkozás sikeres volt – tudatta Bondár Zsolt, Berci bátyja, aki ott ült testvére mellett, amikor csütörtökön délután telefonon elértük. Megtudtuk, a műtét mintegy öt órán át tartott. A protézis beépítése nagyon bonyolult művelet volt, mivel Berci egyik térdét tulajdonképpen el kellett távolítani, továbbá a combcsontjából és a lábszárcsontjából is ki kellett vegyenek egy-egy darabot, ezeknek a hiányzó részeknek a helyére építették be a protézist. A műtét jól sikerült, a vizsgálatok is mind megfelelő eredményeket mutatnak. Berci már gyógytornázik, és immár járókeret nélkül, mankóval képes megtenni pár lépést – magyarázta testvére, Zsolt. Ha minden olyan jól alakul, ahogy eddig, akkor a varratok eltávolítása után, akár már a hét közepén hazatérhetnek Nagyszalontára. Ám mint megtudjuk, hat hét múlva vissza kell mennie Budapestre kontrollra, aztán pedig negyedévente. Berci felépülése még hosszú folyamat lesz, főleg, hogy – mint Bondár Zsolt elmondta – folytatni kell a kemoterápiás kezelést Kolozsváron, hogy nehogy szövődmények vagy áttétek alakuljanak ki.

Bondár Albert, vagyis Berci nagyszalontai, XII. osztályos fiatalember, aki súlyos betegségben szenved. Július végén derült ki, hogy tizennyolc éves Berci csontrákkal küzd, a betegség az egyik térdét támadta meg és nagyon gyorsan terjedt. A diagnózis felállítása után a család Marosvásárhelyre utazott, ahol szövettani vizsgálatot végeztek és kiderült, Bercinek a legerősebb kemoterápiás kezelésre van szüksége annak érdekében, hogy minél kisebbre zsugorítsák a daganatot és megállítsák a rákos sejtek terjedését. Már az ősszel tudták, hogy miután befejeződik a sugárterápiás kezelés, csak akkor kerülhet majd sor egy műtétre Budapesten, ahol eltávolítják a daganatos részt és beépítenek egy protézist a károsodott csontok helyére.

egy egesz varos

A kezelés, illetve a műtét és a protézis rengeteg pénzbe, mintegy ötmillió forintba került. A család, illetve Berci megsegítése érdekében példa nélküli összefogás jött létre a hajdúvárosban, civil szervezetek, barátok egy sor akciót, rendezvényt tartottak, hogy támogathassák a fiatalember kezelését, pontosabban hogy összegyűljön a pénz és megadathasson a fiatalembernek a gyógyulás lehetősége. Az RMDSZ gyűjtést hirdetett, Berci osztálytársai jótékonysági estet szerveztek, a Wrong Way helyi együttes ötéves jubileumi koncertjének teljes bevételét felajánlotta, nemkülönben a MIDESZ, amely a Karácsony Szépe szépségversenyen összegyűlt teljes bevételt átadta Bercinek, továbbá a református egyházközség a karácsonyi ünnepekkor perselypénzt ajánlotta fel a nemes célra. Az adakozók segítségének köszönhetően mintegy egy hónap alatt összegyűlt a Berci műtétjéhez szükséges pénz.

A család szeretne mindenkinek köszönetet mondani, aki akár anyagiakkal, akár jó szóval, bátorítással vagy egyébbel segítette őket e nehéz időszakban. Jólesik nekik, hogy ilyen sokan megmozdultak és lehetőségeikhez, tehetségükhöz mérten támogatták Berci gyógyítását. Nagyon hálásak és ezúton is köszönik mindenkinek a jó szándékát.

Borsi Balázs