Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Egy újabb gazdag év a filharmóniában

A Nagyváradi Állami Filharmónia zenei évada szeptembertől június végéig tart, de a művészeti intézmény vezetői, Tódor Albert vezérigazgató és Foica László művészeti vezető jó szokásukhoz híven a kalendarisztikus év utolsó napjaiban is összefoglalják az elmúlt év eseményeinek kiemelkedő momentumait.

A közönség tájékoztatása a munkáról, amely már 1923 decembere óta az épület falain belül zajlik, rendkívül fontos, hiszen ezáltal hallhat a nagyközönség a remek szimfonikus hangversenyekről, a meghívott hazai és külföldi vendégelőadókról (Japán, Franciaország, Anglia, Németország, Hollandia, Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok kiváló művészei), és a hazai, azon belül is nagyváradi feltörekvő tehetségekről.

Tódor Albert és Foica László

Tódor Albert és Foica László

A filharmóniák országos listáján a nagyváradi az első öt helyen szerepel több mint száz állandó művészével (a zenekarban és a kórusban együttesen), akik mellett közreműködők egy egész serege áll. Sokak által méltatott fegyelemmel dolgoznak, és játékuk alatt nem csupán a melódiákat, hanem önmagukat is átadják a közönségnek. Az Enescu-Bartók hangversenyteremben tartott koncertek zenéi – ahogy minden valódi zene, amely megszólítja az embert -, mint azt a névadók is kijelentették: az emberi lélek tükrei, amelyek a szívből szólnak a szívhez (George Enescu), és általuk a népek testvériségének gondolata körvonalazódik (Bartók Béla).

A 2006 óta felújítás alatt álló épületben a 2015-ös év gyümölcsöző volt – ahogy azt Foica László kijelentette –, és több szempontból is túltett az előzőn: mind művészeti szempontból, mind az eladott bérletek és jegyek mennyisége szempontjából. A pozitív visszajelzések sem maradtak el, amelyek az éves kérdőívekben szerepeltek. Idén sikerült a befolyó jövedelmekből a jövőbe is befektetni egy megvásárolt elektromos zongora, egy kürt és egy trombita formájában.

Természetesen a partitúrák lapjain elsősorban nagy nevek és általánosabban ismert művek sorakoztak, így például a Klasszikus Zene Hetében a Tavasz Szimfóniái, melyben fiatal japán tehetségek működtek közre, valamint nagy sikerük volt azoknak a fesztiváloknak, amelyek Beethoven, Brahms, Mozart, Gershwin és Ravel nevei köré szerveződtek, illetve G. Verdi Rigolettójának májusban és W. A. Mozart Varázsfuvolájának októberben, és persze az újévi koncertnek. A filharmónia színpadán első alkalommal hallható koncertek közül hatalmas sikere volt A. Dvorák-S. Pautza Amerikai kvartettjének és C. Ţăranu Szicíliai bluesának.

A filharmónia művészeinek fellépései közül feltétlenül meg kell említeni azt a nemzetközi turnét, amelyen március12–31. között vettek részt Ennio Morricone olasz zeneszerző és karmester társaságában, tíz európai várost látogatva meg Franciaországban és Németországban.

A negyvenhét szimfonikus mellett az intézmény huszonegy koncertet tartott nevelő célzattal Nagyvárad és a környező települések több mint 5000 diákja számára. Az edukatív tevékenység, amellyel egyre több fiatalt vonnak be a zene világába, egyre nagyobb teret tölt be a tanintézetekkel kötött szerződéseknek köszönhetően.

Szamos Mariann