Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Egy szexuális úton terjedő, fenyegető betegség

Gyorsabb és agresszívabb, mint az AIDS, néhány nap alatt belehalhat, aki elkapja azt az új, szexuális úton terjedő betegséget, amit egy szuperbaktérium okoz. Amerikában már lázasan kutatják az ellenanyagot, mert világjárványtól tartanak.

Unhappy couple under sheet

Versenyt futnak az idővel az infektológusok, vagyis a különféle fertőzéses megbetegedésekkel foglalkozó orvosok a világ több pontján. A pánikot egy új szuperbaktérium megjelenése váltotta ki, ami szexuális úton terjed, és jóval pusztítóbb az AIDS-nél. Hawaiin már két embernél mutatták ki a kórokozót, ám nemrég Kaliforniában és Norvégiában is előfordult. A gonorrhea, magyarul tripper vagy kankó rezisztens (ellenálló) változata rendkívül agresszív, néhány nap alatt bele lehet halni. Az Amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ már egy nagyobb összeget kért az Egyesült Államok Kongresszusától, hogy megtalálhassák a H041 néven nyilvántartott baktérium ellenanyagát.

Ha sokan vannak, akik gyakran váltogatják a partnereiket, ám nem használnak megbízható óvszert, és néhány prostituált terjeszteni kezdi ezt a baktériumot, akár tájainkon is számíthatunk egy komolyabb járvány megjelenésére. A szakemberek szerint az jelenti a legnagyobb problémát, hogy az idők folyamán a kórokozók ellenállóvá váltak az antibiotikumokkal szemben, vagyis már nem hatásosak. A kutatások szerint a trippert okozó baktériumtörzsek 53 százaléka ellenálló, és ez az arány egyre nő. A legeredményesebb védekezés a hűséges párkapcsolat és az óvszer használata.

egy szexualis 2 (tartalek)

A gonorrhea (tripper, kankó) különben már a középkor óta ismert fertőzés. Akár meddőséget is okozhat, ráadásul növeli a HIV-fertőzés kockázatát. Leggyakrabban a 15 és 24 év közöttiek körében jelentkezik a betegség, amely az 1940-es években a penicillin és egyéb antibiotikumok bevezetésével vált gyógyíthatóvá. Az idők folyamán és az utóbbi időben az Egyesült Államokban 74 százalékos növekedést mutatott a betegség előfordulása, és az arány csak tovább emelkedik. A kezelésre használt antibiotikumok egyre hatástalanabbnak bizonyulnak, és az Egészségügyi Világszervezet, a WHO becslése szerint a világon évente 106 millióan betegednek meg a gonorrhea kórokozójától.

A fertőzés tünetei jellegzetesek, az aktus után 2–7 napon belül mindkét nemnél gennyes folyás, illetve vizelés közbeni fájdalom jelentkezik. Nőknél azonban tünetmentes lehet. Jól gyógyítható antibiotikumokkal, de ha kezeletlen marad, terméketlenséget okozhat, illetve megtámadhatja az izületeket és a májat. Emiatt a betegség miatt tartják manapság különösen veszélyesnek a távol-keleti szexturizmust, mivel az ottani prostituáltak megelőzésképpen antibiotikumot szednek, így egyre több baktériumtörzs alakul ki, amely ellenálló az antibiotikumokkal szemben.

Győri György