Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Egy szép őszi nap emlékére

Talán a 2017-es év utolsó szép őszi napja volt, amikor a margittai Horváth János Elméleti Líceum III.B, III.C és V.A. osztályos diákjai tanulmányi kirándulásra indultak.

November 25-én reggel izgalommal gyülekeztek kis tanítványaink. Az első olyan kirándulásra készülődtünk, amely komoly témákat jelölt meg számunkra. Előre megbeszéltük a gyerekekkel azokat a szempontokat, amelyekre az út során érdemes figyelniük.

egy szep oszi

Az első úticélunk Nagykároly volt. A Károlyi-kastély Szatmár megye legfontosabb műemléke, mely talán környékünk legimpozánsabb látnivalója. A kastély a történelmi jelentőségű Károlyi család ősi fészke és hajdani uradalmi központja volt.

Idegenvezetőnk elmesélte a gyerekeknek a kastély történelmét, majd segítségével bejártuk a kastély néhány szobáját. A látogatás során beleélhettük magunkat a kastély mindennapjaiba. Megtekintettük a könyvtárszobát, a játékszobát, az impozáns báltermet, az ebédlőt és a zenetermet. Megfigyeltük azokat az eszközöket is, amelyekkel hajdanán a mesteremberek dolgoztak. Talán a legizgalmasabb része a kastélynak az a helyiség, melyben egzotikus állatok trófeáit tekintették meg a gyerekek. A panoptikum is betekintést nyújtott a történelem egy-egy részébe.

A kastélykert minden évszakban sétára csábít, így mi is láthattuk azt az öreg platánfát, melyet 1810-ben még Károlyi György ültetett 7 éves korában.

Következő útitervünk Gálospetri volt. Nagy örömmel várt bennünket Kéri Gáspár doktor úr, aki az érmelléki magyar tájház alapítója és fenntartója. Vendéglátónk kifogyhatatlan türelemmel mutatta be a gyerekeknek a tájházat és annak melléképületeit.

A pitvaron keresztül léptünk be a házba, ahol korhű berendezési tárgyakat találtunk: csikóspór, dagasztóteknő, stelázsi. Beléptünk a tiszta szobába, megcsodáltuk a kézzel hímzett ágyneműket, ágyterítőket, festett kelengyés ládát. A tornác végében álló kamra is igazi kincseket rejtegetett. Bejártuk a ház gazdasági épületeit: a szőlőspajtát, a szénaszínt, a borospincét.

Szerencsére tanítványaink között voltak olyanok, akik ismerték még ezeket a régen használt eszközöket vagy helyiségeket. A gémeskút, a góré, a lopótők szinte minden gyermek számára ismerős volt. Nem hagyhattuk ki a kályhakiállítást sem, mely megint nagy csodálatot váltott ki a kis látogatókból. Mindezek után egy kis sétával felértünk a kilátóra, ahol megismerkedtünk az Érmellék kialakulásának rövid történelmével. Tanulmányi kirándulásunk elérte a célját: Betekintést nyertünk a történelem egy korszakába, a gyerekek anyanyelvi órákon szerzett tudása pedig új szavakkal, kifejezésekkel bővült.

Nagyon sok élménnyel és fényképpel tértünk haza a kora délutáni órákban.

Elmondhatjuk, hogy igazán jól sikerült kirándulás volt, nagyon jól éreztük magunkat.

Reméljük, még sok hasonló, érdekfeszítően izgalmas tanulásra lesz módunk az életben!

 Coznici Gabriella, Selinga Tímea, Schek Csaba