Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„Egy politikai nyilatkozatnak nincs norma értéke”

Az 1956-os forradalomról való megemlékezéssel zárult hétfőn a Királyhágómelléki Református Egyházkerület székhelyén szervezett fórum. Az esemény keretében levetítésre került az ’56-os intézet által készített Oly távol, messze van hazám című dokumentumfilm, ami elsősorban nem a forradalommal, hanem a forradalom leverését követő időszakkal és az emigrációból visszatértek sorsával foglalkozott.

Gyarmati György, dr. Zsidai Ágnes és Fábián Tibor

Gyarmati György, dr. Zsidai Ágnes és Fábián Tibor

A filmvetítést követő pódiumbeszélgetés keretében a téma avatott szakemberei, dr. Zsidai Ágnes, az ELTE jogi karának oktatója, Gyarmati György, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatója, valamint Fábián Tibor lelkész-publicista beszélgettek az ’56-os események olyan vetületeiről, amelyek kevésbé ismertek a köztudatban – elsősorban a Kádár hamis amnesztia-ígéretei nyomán hazatérő disszidensek sorsáról, akik közül végül sokakat halálra vagy börtönbüntetésre ítéltek. Ez is mutatja, hogy „egy politikai nyilatkozatnak nincs norma értéke” – hangsúlyozta Gyarmati György.

Mint elhangzott, csak felbecsülni lehet annak a kivándorlási hullámmal ellentétes visszatelepülési folyamatnak a mértékét, amely ’56 után lezajlott. A rendelkezésre álló adatok alapján mintegy kétszázezren hagyták el az országot, és 179 000-en maradtak véglegesen nyugaton. Így az anyaországba visszatérők száma körülbelül húszezerre tehető.

Gyarmati György ugyanakkor arról a jelenségről is beszélt, amely szerint a forradalom vezéralakjai külföldre menekültek, ezért a megtorlások során a másod- vagy harmad-garnitúra került előtérbe. Ezért történhetett meg, hogy olyan embereket is elítéltek, akiknek szerepvállalása ezt nem indokolta.

A pódiumbeszélgetés keretében szó esett még a megtorlási kvótákról, valamint a vidéki települések szerepvállalásáról is.

Sz. G. T.