Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Egy nem hétköznapi női betegség

Hajhullás, túlsúly, magas vérnyomás, meddőség. Vajon van összefüggés közöttük? Az igazság csak alapos kivizsgálás után derülhet ki.

A becslések szerint világszerte mintegy 510 millió nő szenved policisztás ovárium szindrómától (PCOS vagy PCO-szindróma). A szülőképes nők körében ez a leggyakoribb endokrin, azaz hormonrendszeri rendellenesség, amely kihat a petefészekre is, a meddőséggel küzdő nők 15–20 százalékát sújtja ez a betegség. Ennek ellenére alig ismeretes a baj neve, sőt a tünetek zavarba ejtő sokfélesége miatt az is előfordul, hogy az orvosok sem diagnosztizálják azonnal.

A PCOS nem hétköznapi értelemben vett betegség, sokkal inkább egyfajta állapot, az érintetteknek jó részét akár egész életükön át elkíséri. Bár a tüneteggyüttest már több mint 77 éve dokumentálták, pontos oka a mai napig nem ismert. Számos kóroki tényezővel összefüggésbe hozható, például az inzulinrezisztenciával és a hiperinzulinémiával. Ezzel magyarázható, hogy bizonyos esetekben miért túlsúlyosak vagy hízékonyak a PCOS-es betegek. A magas testsúly miatt az inzulin nem megfelelően hat a célszervekre (izmokra, májra, zsírszövetekre). Ahhoz, hogy a vérből a cukor felszívódjon, nagy mennyiségű inzulinra van szükség, amire a test úgy reagál, hogy fokozza az inzulintermelést. Viszont a megemelkedett inzulinszint megzavarja a petefészek működését, és végül a súlyosabb PCOS-tünetek is jelentkeznek: a petefészek túl sok androgén hormont termel, ami megzavarja az ovulációt, és a beteg ciklusonkénti tüszőérése sem megfelelően megy végbe. A petefészekben ciszták keletkeznek, a petesejtek pedig megrekednek az egyes érési fázisokban, vagyis nem érik el a teljes érést, vagy nem tudnak kijutni a tüszőkből a petefészek falának megvastagodása miatt, így a páciensnek nem lesz valódi peteérése. Ezek a folyamatok vérzési rendellenességet okoznak, felelősek az ovuláció elmaradásáért, és végső soron meddőséget eredményeznek.

egy nem (HA FER)

A peteérés elmaradása mellett megnő a páciens tesztoszteronszintje is. Ez kellemetlen panaszokat eredményezhet, például férfias típusú szőrzet jelenhet meg a beteg arcán, más esetben gyorsan zsírosodik vagy rendkívül pattanásos lesz a bőre, a haja hullani kezd, valamint súlyproblémák léphetnek fel. Mivel nem kizárólag nőgyógyászati probléma, nem csupán a petefészek betegsége, ezért szakmai összefogás nélkül lehetetlen hatékonyan kezelni. Szülész-nőgyógyász és endoszkópos specialista, obezitológus-belgyógyász, endokrinológus szakorvos, valamint dietetikus szakértő összehangolt munkájával jól korrigálható és kezelhető ez az endokrin rendellenesség.

A fokozott inzulintermelődés belgyógyászati problémák kialakulásához vezethet, például megemelkedhet a vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek jelentkezhetnek, valamint felléphet a II-es típusú cukorbetegség is. Tudni kell, hogy a PCO szindróma hátterében genetikai tényezők is állhatnak. Az érintett családjában a szokásoshoz képest gyakrabban fordulhatnak elő vérzési és ovulációs problémák, illetve meddőség. Egy másik tisztázandó dolog, hogy nem minden PCOS-ben szenvedő hölgy túlsúlyos. Bár a páciensek 50–60 százaléka valóban elhízott, vannak normális testsúlyú, sőt kifejezetten sovány betegek is, akiknek klinikai tünetei hasonlók a túlsúlyos páciensekéihez. Náluk feltételezhetően az agyi hormonális irányító folyamatok károsodása áll a PCOS hátterében, ami miatt menstruációs ciklusok maradnak ki, a petefészekben pedig ciszták jelennek meg. Ezek az ún. hiperandrogén kórképek (magas férfihormonszintű női kórképek), melyek esetében – ha a fent említett hormonális változások fiatal korban történnek – a hölgy külső megjelenésében fiús alkatú, azaz vékony csípőjű és kis mellű lesz.

Győri György