Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Egy nagy család fotótárlata

A nagyváradi Euro Foto Art Egyesület tagságának éves tárlata nyílt meg szerdán délután a nagyváradi Euro Foto Art Galériában.

Az immár hagyományos kiállítás – amelyet minden év elején a Szathmári Pap Károly Nemzetközi Fesztivál keretében tartanak meg – egy esztendő munkáinak legjavát sorakoztatja fel. Ezúttal is széles skálájú a témakör. A szép számban érkezett érdeklődőknek, művészetkedvelőknek a fotósok szemével nyílt ablak a világra, annak pozitív és negatív oldalaira. A 105 fekete-fehér és színes alkotás között csodás női portrék, tájképek, pillanatképek és szociofotók is felsorakoznak.

egy 1

 

 

egy 3

Házigazdaként az eseményt Tóth István klubelnök nyitotta meg, örömét fejtve ki, hogy ilyen tehetséges tagsággal és általuk ilyen nívós fotókollekcióval rendelkeznek. „Múlt héten három kiállításuk is volt: A héten pedig Nagybányán is volt két tárlatuk, és ma ismét együtt vagyunk, mint egy nagy család, és együtt ünnepeljük az eltelt egy év gyümölcsét” – fogalmazott. Tóth István a tavalyi évet is kiértékelte. Mint hangsúlyozta, több hazai (Kolozsvár, Marosvásárhely, Nagykároly, Bukarest) és külföldi (Lengyelország, Szlovákia, Ukrajna, Magyarország és Kína) galériában is bemutatkozhattak munkáikkal a klub tagjai. Sikerült több fotókurzust is szervezniük, és örül, hogy egyre nagyobb igény van rá. Végzőseik a fotóklub tagságát is gyarapítják. Véleménye szerint nagyon tehetségesek, jó eredményeket értek el alkotásaikkal. Közülük többen is részt vettek nemzetközi fotóversenyeken, bár elmondása szerint ez jelenleg sajnos nincs finanszírozva sem hazai, sem nemzetközi szinten, tehát mindenki saját költségén vehet részt hasonló pályázatokon, versenyeken.

egy 2

Az is elhangzott, hogy a nagyváradi fotóklub jövőre tölti 40. évfordulóját, a fotógaléria pedig immár 25 éves, és e negyedévszázad alatt 450 kiállításnak adott helyet, melyen mintegy 40 ezer fotót állítottak ki.

A tárlat anyagát Ramona Novicov műkritikus méltatta. „Ritka, hogy ebben az elkeseredett, problémákkal teli, rohanó világban egy ilyen közösség egy igazi családot alkotva ilyen harmóniát tud teremteni. A rengeteg munkából összeállított tárlat anyaga mindezt hűen tükrözi” – fogalmazott. Ezt követően Tóth István a legjobb három kép szerzőjét díjazta: Valentina Stant (első helyezés), Ovi D. Popot (második) és Adela Rusut (harmadik).

A zenei aláfestést Ariadna Mircescu és Georgiana Mircescu biztosította. A tárlat munkanapokon 8–19 óra között február 5-éig látogatható a December 1. tér 12. szám alatti fotógalériában.

Sükösd T. Krisztina