Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Egy magyar színészlegenda megidézése

Nagy érdeklődést mutatnak a váradi magyar emberek a Szent László Egyesület és az Erdélyi Magyar Néppárt által indított Magyar Filmek Klubja iránt. A szerda esti első találkozóra sokan gyűltek össze, a szervezőknek egy terem helyett kettőt kellett megnyitniuk, hogy mindenki elférjen. A filmklubban egyfajta film-szeánszt tartanak, régi magyar filmeket vetítenek, és előadásokban, kötetlen beszélgetésekben idézik meg a magyar filmezést, a mozi (h)őskorát, bemutatva „békebeli” magyar színészeket, akik igazi legendákká váltak a mozivászon révén.

Farkas László, a filmklub ötletgazdája érdekes és hangulatos előadást tartott a magyar mozi hőskoráról és Jávor Pálról

Farkas László, a filmklub ötletgazdája érdekes és hangulatos előadást tartott a magyar mozi hőskoráról és Jávor Pálról

Szerdán az első filmcsemege a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című, 1935-ben forgatott film volt. A Móricz Zsigmond művéből filmre vitt történet főszerepében pedig a legendás magyar filmszínész, Jávor Pál játszott.

A találkozó házigazdája, Farkas László köszöntötte a szép számú közönséget, és a film levetítése előtt igen érdekes és hangulatos előadást tartott a magyar mozi történetéről, ezen belül a nagyváradi korabeli mozikról és Jávor Pál életútjáról, karrierjéről.

Jávor Pál, eredeti nevén Jermann Pál Gusztáv – (Arad, 1902. január 31.–Budapest, 1959. augusztus 14.) minden idők egyik legismertebb és legkedveltebb magyar színésze, az első magyar férfi filmsztár. Mint az előadásból megtudhattuk, Aradról vágott neki a világnak azzal az eltökélt szándékkal, hogy híres színész lesz. Eredetileg Dániába szeretett volna eljutni, azonban a vonatjegye csak Budapestig szólt, így ott kellett leszállnia és valóra váltani álmait. Eleinte belekóstolt a nélkülözésbe, pályaudvarok várótermeiben aludt, míg erős akarattal sikerült bekerülnie a színház, majd a filmvilág varázslatába. Népszerűségét kezdetben jó megjelenésének, tucatfilmekben eljátszott erős karakterű figuráinak köszönhette. Rövid idő alatt ismert zsánerszínész lett, egy ország kedvence, nők ezreinek bálványa, férfiideálja. Filmszerepei mai napig egyfajta kultúrtörténeti és társadalmi lenyomatot jelentenek ahhoz, hogy megismerjük a két világháború közti magyar valóságot, mentalitást, értékrendet. Az előadás után került sor a filmvetítésre, a régi filmkockák varázsa pedig időtállónak bizonyult, a közönség ugyanúgy élvezte a „sztorit”, mint egykor a magyar mozik közönsége. Mindenféleképpen hiánypótló ez a kezdeményezés, vélekedtek többen az első találkozó után, ugyanis így azok is megnézhetik a régi magyar filmeket, akiknek nem áll módjukban ezeket a világhálóról letölteni vagy DVD formájában megvásárolni.

Egyelőre a szervezők tizenkét alkalmas programsorozatban gondolkodnak, de amennyiben a kezdeményezést siker övezi, jövőre is folytatják a sorozatot.

Szőke Mária