Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Egy liberális szenátor kifogásai

Úgy tűnik, igencsak elégedetlen a román kormány működésével Cristian Bodea (képünkön) szenátor, aki szerdán a Nemzeti Liberális Párt (PNL) váradi székházában ismertette azokat az interpellációkat, melyeket az elmúlt hetekben juttatott el a különböző államigazgatási szervek, minisztériumok illetékesei elé.

egy liberalis

Cristian Bodea azt a kormányt kritizálja, amelyben az ő pártja is tevőlegesen hozzájárul a dolgok alakításához…

A tucatnyi beadvány több témát érint. Bodea többek között azt szeretné elérni, hogy a kormány vizsgálja felül a polgármesterek és általában a közhivatalnokok fizetését, mivel úgy véli, nem igazságos, nem a felelősséggel arányos módon vannak ezek a bérek meghatározva. A polgármesterek fizetését például még az Emil Boc vezette demokrata-liberális kormány szavazta meg, s azóta semmilyen (Bodea szerint szükséges és logikus) változtatás nem történt ezzel kapcsolatban. Így akadnak polgármesterek, akik szerinte kevés fizetést kapnak, és akadnak olyan köztisztviselők, akiknek aránytalanul sok a bérük. Át kell vizsgálni az egész bérezési rendszert ebben a szektorban, s újra meghatározni, kinek milyen végzettség, milyen munkakör után mennyi fizetés jár.

Bodea nehezményezte azt is, hogy a két hónappal ezelőtt beadott interpellációjára, melyben rámutatott arra, hogy Romániában méltánytalanul nagy az úthasználati illeték (rovignetta), figyelembe véve, hogy az utak nagyon sok helyen siralmas állapotban vannak, mostanáig semmilyen érdemleges választ nem kapott. Márpedig az autósok elvárnák, ha fizetniük kell, akkor legalább járható utakon közlekedhessen járműveikkel – mondta a szenátor. S ha már a beadványok megválaszolásánál tartott, azt is kifejtette, hogy meglátása szerint a romániai minisztériumokban nem egyszer magas tisztséget betöltő hivatalnokok, diplomaták siralmasan rossz, az ország diplomáciájára szégyent hozó módon tudnak csak tárgyalni, levelezni más országok politikusaival. Ennél azért igényesebbnek kellene legyen a román kormány, ugyanis a közelmúltban több olyan külföldön megtörtént eset is előfordult, amikor a román diplomata nem tudott megfelelő szinten tárgyalni. Jól képzett emberek kellenek a politikába – jelentette ki Bodea.

A liberális szenátor azt is kifogásolta, hogy a Ponta-kormány még most sem vizsgálta ki az EU-s pénzek odaítélésének és leosztásának módját, pedig sok gond akad ezek körül is. Így például nem tudni, mi történik a pályázati úton elnyert EU támogatásokkal, amikor például egy önkormányzat azért nem tud idejében befejezni egy munkálatot, mert a kormány pénzátutalása késik, s ezért vissza kell adnia a teljes pénzösszeget, amit pályázat révén megnyertek. Pénzügyi átfedések, félbemaradt munkálatok tucatjai igazolják csak Bihar megyében, hogy az EU-s pénzek folyósítása körül sok minden nincs rendben, sommázott a liberális politikus, aki kijelentette, folytatni fogja az interpellálásokat, mindaddig, míg a Ponta-kormány illetékesei nem adnak ezekre érdemleges és értelmes válaszokat.

Szőke Mária