Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Egy kis kosz nem a világ

Míg az idősebbek szerint évi egy kiló piszokra van szükség az egészséges immunrendszerhez, addig a fiatalabb nemzedék tagjai közül sokan antibakteriális szappannal mosakodnak, és fertőtlenítőkendővel suvickolják a lakást, nehogy a kicsi gyermek beteg legyen.

egy kis kosz 2

Tény, hogy egy gyereknek jelentős adag koszra van szüksége ahhoz, hogy az immunitása működésbe lépjen, de azért ne vegyük szó szerint a fenti állítást. Különösen egy éves kor alatt a picik még nem rendelkeznek a felnőttekhez hasonló védekezőképességgel, ezért fontos, hogy óvjuk őket a megbetegedésektől. Bár az anyatejben található immunoglobulinok, illetve természetes probiotikumok segítik az immunrendszer érését, a kutatások bizonyítják, hogy a szoptatott kisbabák ritkábban kapnak el fertőzéseket, ezért újszülött korban forraljuk a cumit, a cumis üveget, és mossuk magas hőfokon a ruhaneműket, később csecsemőkorban pedig rendszeresen fertőtlenítsük a szájba vehető játékokat. Egyéves kor környékétől viszont „lazíthatunk” egy kicsit, elfelejthetjük a forralást, az állandó fertőtlenítést. Egy csúszó-mászó gyerkőcnek már elég az ecetes-forróvizes felmosás és a rendszeres porszívózás.

Természetes jelenség, hogy a bölcsibe, oviba kerülő gyerek sokkal gyakrabban lesz beteg, mint korábban, és nem kell félni attól, hogy a csöppség immunrendszere az átlagosnál gyengébb, csupán arról van szó, hogy jóval több kórokozóval találkozik, mint korábban. Minden ilyen betegség átvészelése erősíteni fogja az immunitását, vagyis idővel egyre ritkábban fertőződik majd meg. A gyerek védekezőképessége 3–4 éves korára fejlődik ki, de csak akkor, ha elég stimuláns éri. Elmondható általánosságban, hogy azok a csemeték, akik nem járnak közösségbe, csak nagycsoportban kezdik el az ovit, és az édesanyjuk „csíramentesre” pucolja otthon a lakást, komoly hátrányba kerülnek a társaikkal szemben. Fogékonyabbak lesznek ugyanis a betegségekre, mint azok, akiknél a bacikhoz szoktatás már viszonylag korán, kétéves koruk környékén elkezdődik.

egy kis kosz 1

A túlsúly és az immunrendszer nem megfelelő működése közötti összefüggés is régóta ismert: egy elhízott gyerek fogékonyabb a betegségekre, ezért döntő jelentőségű, milyen étellel kínáljuk a csemetét. A finomított szénhidrátok (pl. cukrok, fehérliszt) és a „műételekben” található adalékanyagok sokasága például rontja az immunrendszer hatékonyságát. Ezzel szemben vitamindús, nyers zöldségekben, gyümölcsökben gazdag, halat, húst, tojást, magvakat, tejfehérjét tartalmazó étrend esetén ritkulnak a fertőzések. Sok szülő úgy gondolja, hogy a multivitaminok mindent megoldanak, holott a kiegyensúlyozott táplálkozást semmi nem helyettesítheti.

A gyermek védekező képességét a belekben található hasznos baktériumokkal – az úgynevezett probiotikumok „szaporításával” és „táplálásával” is segíthetjük. A probiotikumok, vagyis a jó bacik védenek a kórokozóktól, ezeknek köszönhetően ritkábban alakul ki felső légúti, emésztőszervi vagy bőrbetegség. Természetes formájukban megtalálhatók a különböző natúr joghurtokban, de a patikákban is van tabletta formájában.

Egyre több családban nem tartják szükségesnek a délutáni szunyókálást, pedig a pihenésre szükség van. A kialvatlan gyereknek romlik a problémamegoldó képessége, örömtelenebb, frusztráltabb lesz kipihent társainál. Az alváshiány ráadásul megzavarja a normál anyagcserét, a hosszabbra nyúlt készenléti állapot a sokszorosára növeli a vírusfertőzések kockázatát. Ha egy mód van rá, az iskoláskorú gyerkőcöt is parancsoljuk ágyba 20 óra körül. A kicsik számára természetesen fontos a mozgás is. A sport, a szabad levegőn tett séták, kirándulások és a kerékpározás, továbbá az úszás pozitív hatással van az immunrendszerre. Végezetül gondolni kell a kisgyerek lelki békéjére is. Sok-sok türelem, kiegyensúlyozott, szeretetteljes légkör, példamutatás, ezek mind-mind hozzájárulnak a csemete egészséges testi és lelki fejlődéséhez.

 Győri György