Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Egy kis kóstoló a fazekasmesterségből

A Pro Familiae Alapítvány ötödik éve szervez fazekaskört Nagyváradon. A foglalkozásokra kicsik és nagyok egyaránt szívesen járnak. A pénteken megtartott hagyományőrző tevékenységen – az alapítvány vezetője, Jakabffy Emma meghívásának eleget téve – Tóth Tibor székelyhídi fazekasmester oktatta az érdeklődőket. A felnőtteket inkább korongozni, a gyerekeket pedig úgynevezett lapedények elkészítésére tanította meg.
Érkeztek is sokan az összejövetelre, és a jó szervezésnek köszönhetően mindenkire jutott elég ideje a mesternek.

A felnőttek elmondták: sok újat tanultak a székelyhídi fazekasmestertől

A felnőttek elmondták: sok újat tanultak a székelyhídi fazekasmestertől

A 10–18 óra között zajlott oktatásra dél körül például egyszerre 21 gyerek érkezett. Ők a váradi 16-os Számú Nyolcosztályos Iskola magyar tagozatának negyedikesei voltak, és tanítónőjük, Krasznai Tünde ötlete volt, hogy részt vegyenek ezen a fazekaskörön, hogy a kisdiákok megismerjék a népi hagyományokat. Mivel ilyen sokan voltak, két csoportra osztva dolgoztak, ám az alkotómunka előtt a fazekasmester fontosnak tartotta, hogy megismertesse kis tanítványaival az agyag (amellyel dolgozni fognak) kialakulásának folyamatát, illetve a munka során alkalmazandó apró kis szabályokra, különféle fogásokra is figyelmeztette őket.
A gyerekek több órán át tüsténkedtek, és az agyagozás során különféle kis tárgyak – fésűtartók, kép- és tükörkeretek, tányérkák stb. – kerültek ki a kezeik közül. Mivel ezeknek az agyagtárgyaknak még legalább egy napig száradniuk kell, hogy díszíthetők legyenek, ezért Jakabffy Emma megígérte, hamarosan, egy újabb találkozó keretében, immár az iskolában, mindenki ízlése és fantáziája szerint kidíszítheti az általa készített tárgyakat.
Sükösd T. Krisztina