Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Egy kis családnap

Elég lagymataggá sikeredett az a szombat délután megtartott Szent László Családi Nap, melyre a barokk palota udvarán került sor a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség, a Szent László Római Gimnázium és a Nagyváradi Szigligeti Színház szervezésében. A rendezvény kezdetén a vártnál kevesebben voltak, később azonban begyűltek az emberek, sokan gyermekeiket is elhozták. A palotakert amfiteátrum részében, a két lépcsősor közzé állították fel azt a színpadot, melyen, a Székesfehérváron bemutatott Koronázási Ünnepi Játékokból adtak elő pár rövid részletet, elhozva ide a négy és fél méter nagyságú, magyar királyokat és királynőket mintázó óriásbábokat is. Az, hogy a színpad itt kapott helyet elég szerencsétlen választása volt a szervezőknek, ugyanis így a színpad és az azon szereplők, szemből takarva voltak a lépcsősorok előtt álló nagy fáktól, a közönség meg csak oldalról, a füves részről láthatta a színpadot.

egy kis csaladnap (3)

A bemutatott szertartásjáték-részletekbe közreműködtek a Szent László gimnázium gyerekkórusának tagjai. Zalder Éva, a katolikus gimnázium igazgatónője köszöntötte a jelenlevőket, megköszönte a katolikus püspökség támogatását, majd szót kapott a szertartásjátékok rendezője, Szikora János is, aki röviden beszélt arról, miért tartja fontosnak a hatalmas királyi bábokkal illusztrált előadásrészletek minél szélesebb körű ismertetését. Szólt arról, hogy az egykori magyar királyok tisztelete manapság már nem annyira hangsúlyos, mint kellene, s reményét fejezte ki, hogy a bemutatott részletek áthoznak valamit régi uralkodóink korának, hitvallásának lelkületéből is. Sajnálatos módon, noha a fellépő gyerekek igazán bájosak voltak, valami mégis hiányzott ebből az előadás-töredékből, ahogy mondani szokás ebből bizony kimaradt a spiritusz, ami akár a részletek rövidsége miatt is történhetett.

egy kis csaladnap (2)

Ezt követően a váradi római katolikus püspök, Böcskei László is felszólalt, aki a családnapok fontosságáról beszélt, célozva a család társadalomformáló szerepére is. A szertartásjátékban részt vevő gyerekek dicsérő oklevelet kaptak, de hogy a jelenlevő felnőtt szervezők se szoruljanak háttérbe, mind a színház, mind az iskola vezetői is kaptak egy-egy emlékérmet. A találkozó második részében különböző foglalkozásoknak adott helyet a palotakert, papírkorona készítés, arcfestés, kézműves-foglalkozás várta az asztaloknál a gyerekeket.

Szőke Mária