Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Egy kalandregény vége – In memoriam Moka Béla

Valamikor a 30-as évek végén egy margittai kalapkészítő második gyermekeként megszületett az a Moka Béla, akiről akkoriban még nem gondolták, hogy egy világszenzáció főszereplője lesz.

A sors keze mindig keményen bánt Moka Bélával, aki azonban akaratos, kemény, ugyanakkor barátságos természetével soha nem hagyta legyőzni magát. Alig volt 18 éves, amikor egy súlyos traktorbalesetet követően bal lábát amputálni kellett. Nem tört össze. Akkor sem, amikor a repülőeltérítés után Bécsben társaival együtt börtönre ítélték. Akkor sem, amikor feleségét a karhatalom válásra kényszerítette. Akkor sem, amikor 1975 decemberében megkezdte 23 éves börtönbüntetésének letöltését Szamosújváron, majd folytatta Craiován. Akkor sem, amikor meghalt az édesapja és nem lehetett ott a temetésén.

egy kalandregeny vege

Igazságérzete, akaratereje börtönbüntetése alatt sem csorbult. A titkosszolgálat folyamatosan próbálta beszervezni, de Ő határozottan ellenállt. Olyannyira, hogy egyszer megverte az őt vallató tisztet is. A legsötétebb korszakot követően, amikor 1988 januárjában, Ceauşescu 70. születésnapján amnesztiát kapott, fellélegezhetett, ám az igazi szabadulásra még két évet várnia kellett. Nehéz volt, de megérte, hiszen a rendszerváltás elhozta számára azt a szabadságot, amelyért egész életében harcolt. Az igazságügy mind a hat gépeltérítőt rehabilitálta és újra feleségül vehette élete szerelmét, a mindenki Incijét, akivel annyi év távollét alatt jóban és rosszban mindvégig kitartottak egymás mellett.

Moka Béla egész életében a szabadságért és igazságért szállt harcba. Élete egy kalandregény volt, amelyről könyv íródott és film készült. Ennek a kalandregénynek most vége lett. Moka Béla ismét felszállt egy repülőre, de ezt már nem kell, nem lehet eltéríteni, mert ez a gép már nem landol sehol. Nem kell kényszeríteni a másodpilótát és a rádióst, hogy Bécsbe repüljenek, mert ennek a gépnek a pilótája tudja, hogy hova szállnak. Az örök szabadság, az örök igazság repülőtere mostmár a tied! Jó utat neked Moka Béla!

Tőtős Norbert