Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Egy hét múlva HolnapUtán Fesztivál

Fajsúlyos színházi programmal, a térség legfontosabb színházi műhelyeinek vendégszereplésével, kiállításokkal, koncertekkel és a Kárpát-medencei színészhallgatók workshopjával vár mindenkit április 6–9. között a HolnapUtán Fesztivál Nagyváradon.

egy het mulva

A váradi Szigligeti Színház által 2013-ban útjának indított eseménysorozat idén megújult arculattal jelentkezik: „A HolnapUtán Fesztivál ötödik kiadásához érkezve az eddigi összművészeti koncepciót erős színházi programra alapoztuk, hiszen hosszú távú célunk, hogy eseménysorozatunk rangos színházi fesztivállá nője ki magát” – nyilatkozta Fazakas Márta, a rendezvény főszervezője. „A Szigligeti Színház feladatának tekinti a pályakezdők felkarolását, így a HolnapUtán Fesztivál programjának összeállításában is azt tartottuk szem előtt, hogy alkalmat teremtsünk minél több tehetséges fiatal alkotó bemutatkozásának” – tette hozzá Fazakas.

A HolnapUtán Fesztivál nyitóelőadására, a Kolozsvári Állami Magyar Színház Homemade című produkcióját április 6-án, 17 órától mutatják be az Árkádia Színpadon. A nagytermi bemutatók sorát a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház A néző élete és halála felszínes és ártatlan történetekben elmesélve című produkciója kezdi április 6-án, 20 órától.

A fesztivál második napján a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, valamint a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem mutatkozik be. Előbbi az Árkádia Színpadon, 16 órától mutatja be Kiadjamagát című improvizációs előadását, utóbbi pedig 19 órától a nagyszínpadi George&Cole című zenés színházi show-val állít emléket George Gershwin és Cole Porter világhírű amerikai zeneszerzőknek. Az előadásokat követően, 22 órától a budapesti színészhallgatók Pink Mojos and The Fuckfaces nevű zenekara koncertezik a Szigligeti Stúdióban.

Április 8-án 17 órától Németh László grafikus színházi plakátokból álló kiállításának megnyitóját tartják a Szigligeti Stúdió fehér termében. Ezt követően 18 órától a Szigligeti Társulat mutatja be Trónok arca casting című előadását, majd a társulat színészzenekara debütál a stúdió színpadán.

Április 9-én 17 órától a Várad kulturális folyóirat mutatja be az Élő Váradhoz, illetve a színházi műfajokhoz kötődő második és harmadik lapszámát, majd annak a tizennégy Kárpát-medencei színész- és rendezőhallgatónak a performansza következik a Szigligeti Stúdióban, akik a fesztivál négy napja alatt, hét nagyváradi pályakezdő szerző írásából készítettek rövid előadást. A fesztivál záróelőadása, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Úrhatnám polgár című Moličre-komédiája 19 órától kezdődik a Szigligeti Színház nagytermében.

A három nagyszínpadi előadásra kedvezményes árú fesztiválbérletek, továbbá az előadásokra jegyek a színház jegypénztárában (nyitva hétfőtől péntekig 14–19 óra között, valamint egy órával az előadások előtt), illetve online, a www.biletmaster.ro oldalon kaphatók. A koncertekre, kiállításra, valamint a lapbemutatóval egybekötött performanszra a belépés díjtalan.

(közlemény)