Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Egy helytörténeti múzeum hétköznapjai – Új vezető az intézmény élén

Az érmihályfalvi  dr. Andrássy Ernő nevét viselő helytörténeti múzeum hétéves fennállása óta négy termet működtet állandó jelleggel. Nem egyszer tudósítottunk arról, hogyan is jött létre a múltnak eme tárháza, illetve hogyan is állt össze a város helytörténeti és néprajzi gyűjteménye. Jelenleg Szilágyi Andrea felel az intézményért, vele beszélgettünk a múzeum hétköznapjairól.

A mai Márton Áron és a Kazinczy Ferenc utca sarkán álló múzeum és tájház 2005-ben egy régi nádfedeles, az érmelléki tájjelleget magán hordozó parasztház volt, amelyet megvásárolt az akkori önkormányzat. 2006-ban már restauráltan, jellegzetes rusztikus formáját megőrizve vált a város egyik kulturális gyöngyszemévé. 2007 májusában Csorba Sándor érsemjéni történész irányítása alatt nyílt meg a látogatók számára, majd átmenetileg Szalai Ilona könyvtáros, később Carmen Zima muzeológus vette át az intézmény irányítását.

Egy ideje azonban ismét új vezető került a tájház élére, nevezetesen Szilágyi Andrea, aki frissen végzett régész, mesteri fokozata révén pedig otthon van a kulturális örökség kutatása és hasznosítása, illetve a művészettörténelem, muzeológia és néprajz háza táján is.

Szilágyi Andrea májusban vette át a város elődeinek történelmi hagyatékát, amelyet, mint mondta, nagy, szeretettel ápolgat és leltározgat nap, mint nap.

„Mindig az volt az álmom, hogy múzeumban dolgozhassak. Sosem szerettem volna külföldre menni, mint ahogyan azt a korban hozzám hasonló fiatalok teszik, akiknek sajnos nem adatott ilyen szerencse, hogy az egyetem elvégzése után azt tehessék, amit szeretnek, és ami a legfontosabb – itthon. A román állam manapság nem áldoz az ásatásokra, bár köztudott, Mihályfalva határában felbecsülhetetlen értékű régészeti lelőhelyek vannak. Szívesen dolgoznék egy olyan csapattal is, akik feltárásokat végeznek, de az Érmellék területe jelenleg régészeti szempontból nem tartozik a feltárandó területek soraiba. Azonban itt a múzeumban is szerencsém volt dr. Andrássy Ernő polihisztor értékes és hatalmas hagyatékának egy részéhez, amelyet visszaszolgáltatott a városnak a nagyváradi Kösövidéki Múzeum – szám szerint negyven darabot. A múzeum azonban mintegy ezer darab néprajzi és helytörténeti tárgyat, leletet tart nyilván. A régészeti és a néprajzi tárgyakból állandó kiállítás van. Ezenkívül vannak időszakosak is, de a művészeti szobában festményeket, kerámiákat és üvegfestők munkáit is ki szoktuk állítani. Ebben a hónapban a helybéli Torda Csilla kerámia- és üvegfestő munkáit lehetett megtekinteni. Hétfőtől nyílik annak az öt érmelléki fiatalnak – Schmanz Arnold, Szilágyi Adrienn, Nagy Emőke, Bató Tímea és Beke László – a kiállítása is, akik Nádudvaron (Magyarország) vettek részt egy kézműves táborban a Szülőföldünk Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával. Az ott készült munkákból – kerámiák, nemezmunkák, szőttesek – készült válogatást naponta 8–12 óra között lehet majd látogatni – mondta a helytörténeti múzeum új vezetője.

Sütő Éva